Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Swedbanks vd Jens Henriksson om varför det är viktigt att banker tjänar pengar i klippet. Foto: SVT

Banktoppen: ”Samhällsekonomiska problem om vi inte tjänar pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att bankerna tjänar pengar, annars kan de inte vara med och se till att svensk ekonomi utvecklas väl. Det säger Swedbanks vd Jens Henriksson i Aktuellt.

– Om banker inte kan låna ut blir det ett problem för ekonomin, säger han.

Trots att svensk ekonomi går mot lågkonjunktur och många hushåll och företag kämpar med räkningarna tjänar storbankerna storkovan.

Räntorna, som fått många kunder att kallsvettas, har möjliggjort för bankerna att tjäna mer pengar på sin utlåning av sparpengar. Enligt Nordeas Sverigechef Per Långsved är det första gången på flera år som bankerna återigen kan tjäna pengar på kundernas sparkapital.

– Det är något som återinträtt efter nästan ett decenniums frånvaro då bankerna inte tjänade någonting, eller till och med hade kostnader för att ta inlåning, har Per Långsved tidigare sagt till Ekonomibyrån.

Försvarar nuvarande ränta på sparkapital

Samtidigt har storbankerna kritiserats för att i samband med att Riksbanken höjt styrräntan höja bankkundernas räntor på bland annat bolån – men inte räntan på sparkapital. Något som Jens Henriksson försvarar:

– Tidigare hade vi negativa räntor, och dessutom fick betala bankskatt. Det innebar att vi förlorade på varje krona som folk satte in. Nu börjar vi dock tjäna pengar på det, och det är det som gör att bankerna utvecklas bättre. Och det är bra med lönsamma banker, säger han och fortsätter:

– Om inte vi tjänar pengar kommer det i längden att leda till samhällsekonomiska problem.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.