Bär och svamp går att äta trots mask

Uppdaterad
Publicerad

Den fruktade dvärgbandmasken ska inte hindra oss från att plocka bär och svamp. Det är bara att äta och njuta som vanligt.

Det är den senaste rekommendationen från Livsmedelsverket med anledning av de fynd av dvärgbandmask som hittills har gjorts i Sverige.

-Man har bland annat tittat på olika studier i Europa och kommit fram till att det inte inneburit någon ökad risk för människor där som ätit bär och svamp. Man behöver heller inte skölja bären eller svampen, säger Maria Möller, länsveterinär i Skara, till TV 4 Nyheterna Skaraborg.

Livsmedelsverket har gått igenom den kunskap som finns bland annat i de områden i Europa där dvärgbandmasken är vanlig, skriver verket på sin hemsida.

Utifrån de studier som finns i dag bedömer man risken att smittas genom bär och grönsaker som ytterst liten. Därför ges heller inga specifika råd för att undvika att smittas av masken via mat.

”Risken att smittas är ytterst liten. Det är mycket ovanligt att människor smittas”, säger Lars Plym Forsell, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket.

Vi kan fortsätta att plocka och äta till exempel blåbär på samma sätt som tidigare, konstaterar Livsmedelsverket.

Däremot är risken mycket större att smittas om man har en hund som är smittad.

TT

Fakta: Så sprids dvärgbandmasken

Rävar eller hundar får i sig parasiten från smågnagare. Via rävens eller hundens avföring sprids parasitens ägg i naturen.

Äggen smittar sedan gnagare och bandmasken utvecklas i djurets lever. På så sätt skapas en rundgång i smittspridningen. Människan kan smittas vid kontakt med infekterade hundar.

Smittan är mycket ovanlig. Enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet drabbades 50 personer i EU av sjukdomen som orsakas av parasiten dvärgbandmask under 2008.

Det lömska är att det kan ta 10-15 år innan sjukdomen utvecklas och den kan då vara mycket svårbehandlad. I värsta fall kan den leda till döden.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.