Karin Båtelson,ordförande i Sjukhusläkarna: ”Många läkare berättar att de aldrig hinner klart och att de ofta sitter kvar gratis” Foto: TT

”Bara yttersta toppen av ett isberg”

Uppdaterad
Publicerad

Regionernas statistik visar ett omfattande övertidsarbete för landets läkare. Men det finns också ett dolt övertidsberg med oregistrerat gratisarbete, enligt en kartläggning som facktidningen Sjukhusläkaren har gjort.

Över 1 000 läkare jobbade mer än 200 övertidstimmar och runt 150 läkare mer än 400 övertidstimmar under förra året, det visar SVT Nyheters sammanställning.

Men regionernas registrerade övertidsstatistik visar inte hela bilden, enligt Karin Båtelson som är ordförande i Sjukhusläkarna.

– Det är bara yttersta toppen av ett isberg. Den faktiskt arbetade tiden är ofantligt mycket större, säger hon.

”Sitter ofta kvar gratis”

Majoriteten av Läkarförbundets lokalföreningar vittnar om att medlemmarna inte kan registrera all arbetad övertid och att det är vanligt med obetalt arbete. Det visar en enkätundersökning som facktidningen Sjukhusläkaren genomförde i höstas.

– Det som registreras av regionen är bara det som måste registreras, all annan övertid som läkare jobbar varje dag registreras inte. Många berättar att de aldrig hinner klart och att de ofta sitter kvar gratis, säger Karin Båtelson.

I enkäten uppskattade en av lokalföreningarna att varje läkare ger bort ”minst fem timmar i veckan”. En bild som bekräftas av en specialistläkare i Stockholm.

– Jag arbetar övertid i princip varje dag, det är mer regel än undantag. Man kommer tidigare till jobbet, hoppar över raster och sitter över efter jobbet. Det är ett faktum att det är så och att det kommer fortsätta vara så, säger läkaren som vill vara anonym.

Går inte ihop med varsel

Samtidigt har flera sjukhus varslat personal den senaste tiden. Enligt Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund, går det inte ihop.

– När läkarna jobbar så pass mycket gratis övertid syns det inte i systemet att det behövs folk. Jag tror vi kommer få se stor effekt när folk försvinner från verksamheten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.