Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barbro Westerholm var riksdagsledamot för Liberalerna så sent som 2022. Foto: Christine Olsson/TT

Barbro Westerholm är död

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare riksdagsledamoten Barbro Westerholm är död. Hon blev 89 år gammal.

– Utan liberalen Barbro Westerholms insatser skulle kampen för hbtqi-personers rättigheter tagit längre tid i Sverige, säger Carl Otto Engberg, förbundsordförande för hbt-liberaler.

Barbro Westerholm föddes 1933 i Stockholm. Hon tog läkarexamen vid Karolinska institutet och 1979 blev hon Socialstyrelsens första kvinnliga generaldirektör. I den rollen var hon också med och tog bort sjukdomsstämpeln för homosexualitet.

Kämpade för hbtq-rättigheter

1988 valdes Barbro Westerholm in i riksdagen som ledamot för Folkpartiet (nuvarande Liberalerna). Där blev hon en tydlig förespråkare för hbtq-personers rättigheter, bland annat genom att arbeta för införandet av en partnerskapslag.

– Utan hennes enträgna politiska arbete skulle situationen se annorlunda ut även för dagens unga hbtqi-personer i Sverige. Regnbågssverige sörjer nu, säger Carl Otto Engberg, förbundsordförande för hbt-liberaler.

Pehrson: Stor saknad

Totalt tjänstgjorde Barbro Westerholm i riksdagen i 27 år, mellan 1988–1999 och 2006–2022. Hon var även ordförande för Sveriges pensionärsförbund och har gett ut memoarboken ”Om att aldrig ge upp”.

– Vi är många som känner stor saknad, samtidigt som vi minns Barbro med värme och stolthet. Barbros heroiska kamp för människors frihet och lika värde lämnar bestående avtryck i Liberalerna och det svenska samhället, säger Johan Pehrson, Liberalernas partiledare i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.