Foto: TT

Barn avråds från att äta riskakor

Uppdaterad
Publicerad

Ris innehåller så höga halter av det cancerframkallande ämnet arsenik att Livsmedelsverket nu ändrar sina kostrekommendationer. Barn ska inte äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger i veckan och avråds helt och hållet från att äta riskakor.

I våras kunde SVT avslöja att ris innehåller det cancerframkallande ämnet arsenik. Nu har Livsmedelsverket undersökt 102 risprodukter som finns ute i handeln, och slår nu fast att arsenikhalterna i vissa fall är för höga.

– Vi visste redan att det fanns arsenik i ris. Det vi nu har kommit fram till är att vissa produkter på marknaden innehåller ganska höga halter. Bland annat så har vi ett råd om att barn som är under sex år inte bör äta riskakor. Och vi andra kan äta riskakor ibland beroende på hur mycket annat ris vi äter, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Även vuxna bör äta mindre

Barn under sex år rekommenderas alltså att inte äta riskakor alls. Barn bör heller inte äta ris så ofta. Alla barn, även barn som är äldre än sex år, bör inte äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger per vecka. Som risprodukter räknas till exempel risgrynsgröt, risnudlar, rismellanmål eller frukostflingor baserade på puffat ris.

Vuxna kan äta mer ris än barn. Men vuxna som äter ris ofta, fler än sju gånger per vecka, bör inte äta så mycket. Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna som äter mycket ris att försöka dra ner på riskonsumtionen, mer än så specificerar de inte rådet.

– Om man äter väldigt mycket ris så är det bra om man kan försöka minska det. Om man äter ungefär som de flesta gör i Sverige, att man äter ris ett par gånger i veckan, då behöver man inte oroa sig för det, säger Emma Halldin Ankarberg.

Ökar cancerrisk

Arsenik är ett av det mest cancerframkallande ämnen som finns. Det finns i berggrunden och grundvattnet på många håll i världen. Ris har en förmåga att lätt binda arsenik medan det växer.

– Om man under många år äter produkter med arsenik i så ökar man risken för olika cancerformer, lungcancer och urinblåsecancer, säger Emma Halldin Ankarberg.

Livsmedelsverket slår fast att ekologiskt ris innehåller lika mycket arsenik som icke-ekologiskt ris. Råris innehåller högre halter arsenik än basmati- och jasminris.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att vi har de här halterna i riset. Och våra råd är ju en kortsiktig lösning på det här. Vi vill ju inte ha råd om något som är ett baslivsmedel i Sverige. Och här jobbar ju vi både nationellt och internationellt med att försöka få ner halterna istället för att försöka ge konsumenterna råd. Vi uppmanar företagen att leta efter rissorter som har lägre halter arsenik. Dessutom jobbar vi mot EU-kommissionen och Världshälsoorganisationen, så att vi får stränga gränsvärden så att vi blir av med produkterna med de allra högsta halterna, säger Emma Halldin Ankarberg.

Fakta: Arsenik i ris

  • Arsenik är ett grundämne som förekommer naturligt i varierande halter i berggrunden och tas upp via växter via jorden eller bevattningsvattnet. Människor får i sig arsenik främst via dricksvatten och viss föda.
  • Halterna av arsenik varierar naturligt mellan olika platser på jorden och kan dessutom variera från en åkerlapp till en annan, vilket gör det svårt att slå fast om ris från ett visst land eller region innehåller högre eller lägre halter.
  • Det spelar ingen roll om man köper ekologiska risprodukter eller inte. Ämnet återfinns i båda kategorierna.
  • Livsmedelsverket har visat att flera risprodukter på marknaden innehåller höga halter arsenik. Halterna innebär inga akuta risker men på lång sikt kan de innebära ökad risk för bland annat cancer.
  • Arsenik uppträder i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den form som är giftig för människan.
  • Arsenik är cancerframkallande och kronisk exponering för oorganisk arsenik kan ge upphov till många hälsoeffekter som hjärt-kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och neurologisk påverkan, framför allt hos barn.

Källa: Livsmedelsverket/Karolinska institutet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.