Foto: TT

Barn drabbas hårt av id-kraven

Uppdaterad
Publicerad

Id-kontrollerna vid gränsen till Sverige som införs den 4 januari kommer att drabba vissa flyktinggrupper hårdare än andra, enligt statistik från Migrationsverket som Ekot i Sveriges Radio tagit del av.

Hittills i år har 150.000 asylsökande kommit till Sverige. Fyra av fem saknar id-handlingar. Det är stora skillnader beroende på personens nationalitet.

Nästan 40 procent av syrierna som kommit till Sverige har haft en id-handling med sig när det sökt asyl. Bland de som flytt från Afghanistan, Somalia eller Eritrea är det ytterst få som haft id-handlingar.

Då hela två tredjedelar av de ensamkommande flyktingbarnen som sökt asyl i Sverige hittills i år uppgett att de kommer från Afghanistan kommer barnen att drabbas hårt av de nya id-kraven, rapporterar Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.