Barn och unga ska få hjälp att ta ned kränkande bilder från nätet. Foto: TT

Barn får hjälp att ta bort sexbilder

Publicerad

Barn som utsatts för sexuell exploatering på nätet ska få hjälp att ta bort kränkande bilder och filmer. Barnrättsorganisationen Ecpat i Sverige har beviljats stöd på 7,8 miljoner kronor från Arvsfonden för att bygga upp en webbsida som ska erbjuda råd och praktisk hjälp.
– Vi måste jobba mycket tillsammans med barn och unga för att den ska bli tillgänglig, säger generalsekreteraren Anna Karin Hildingson Boqvist.

Att barn och unga tar och skickar avklädda bilder på sig själva har blivit vanligare, men det egenproducerade materialet riskerar också att spridas bortom barnets kontroll.

Via en särskild webbsida kommer barn att kunna få rådgivning och information om hur kränkande material kan tas ner. De ska även kunna få praktisk hjälp med detta. Det finns dock inga garantier för att bilder som spridits på nätet helt går att få bort, vilket bland andra polisen tidigare påpekat.

– Vi kommer att behöva titta på hur vi identifierar personen som vill få bilden nedtagen, var bilden finns och vem som äger sajten, säger Ecpat Sveriges generalsekreterare Anna Karin Hildingson Boqvist.

Beskedet från Arvsfonden kom förra veckan och snart börjar arbetet med att bygga upp webbsidan, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

– Vi måste jobba mycket tillsammans med barn och unga för att den ska bli tillgänglig. De måste veta att den finns för att de ska kunna nå den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer