Det visar en ny amerikansk studie, baserad på enkäter och mätningar på barn mellan 4 och 17 år, som publice- ras i American Journal of Preventive medicin och som SvD tagit del av.
Det är inte själva tv-tittandet som orsakar problemen utan stillasittandet framför tv:n. Tidigare studier har visat att tv-tittande också har en koppling till barnfetma.
Hönan och ägget
Studien grundar sig på enkäter och mätningar av kroppsomfång plus blodtryck.
Enligt professor Claude Marcus, barnfetmaexpert på Rikscentrum för överviktiga barn på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge är det intressanta resultat men också svårtolkade.
-Vi vet inte vad som är hönan och ägget här, om tv-tittandet spelar en direkt eller indirekt roll i sammanhanget, säger han till tidningen.
Också i Sverige ligger överviktiga barns blodtryck högre än normalviktigas. Dessa barn har särskilt svårt med den så kallade dygnsregleringen; nivån på blodtrycket sjunker inte som det ska på natten.
Bättre med motion?
Man hoppas nu att nya studier ska kunna visa om det går att sänka nivån genom ökad fysisk aktivitet.
Tv-tittande kan också kopplas till barnfetma i sig. Det visar tidigare studier. Detta gäller oavsett sociala och ekonomiska förhållanden och även föräldrarnas BMI.
Minskning av ämnesomsättningen kan vara en förklaring. Småätande är dessutom vanligt framför tv:n, såväl bland vuxna som barn.
Enligt amerikanska barnläkarorganisationen bör barn inte titta på tv mer än högst två timmar per dygn, skriver Svenska Dagbladet.