Barn med laktosintolerans har diagnos i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Läkare ifrågasätter nu diagnosen laktosintolerans. -Det är ingen sjukdom utan ett normaltillstånd, säger överläkaren Lena Grahnquist till TT. Laktosintolerans är ett vida överdiagnostiserat tillstånd. Många barn har diagnosen helt i onödan.

Det hävdar en grupp läkare i Läkartidningen.

-Många barn tror att de är sjuka fast de inte är det. Vi har sjukdomifierat ett normaltillstånd, säger Lena Grahnquist, överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

”Laktosintolerans helt normalt”

I kroppen finns ett enzym, laktas, som bryter ner laktos, mjölksocker. Människor med nordiskt ursprung har, på grund av en genetisk variation, oftast lättare att bryta ner mjölksocker än människor från exempelvis Asien. Oavsett ursprung kan de flesta dricka 1-2 glas mjölk om dagen i alla fall.

Efter 5-7 års ålder regleras enzymaktiviteten ner, varför även vi nordbor kan få problem med magen om vi äter mycket mjölkprodukter högre upp i åren.

-Det är helt normalt. Det är ungefär som att bli gråhårig.

I stället, hävdar läkarna, kan diagnosen laktosintolerans, dölja betydligt allvarligare sjukdomar som glutenintolerans, irriterad tarm, ulcerös kolit eller komjölksallergi.

TT: Vad ska föräldrar med mjölkintoleranta barn göra med denna information?

-De kan ifrågasätta och diskutera diagnosen med sin läkare.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.