Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att barn placerade i HVB-hem efter hedersförtryck luras tillbaka är alldeles för vanligt, menar Sabina Landstedt, stödsamordnare på Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF). Foto: SVT

GAPF: Barn placerade i HVB-hem efter hedersförtryck luras tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Två minderåriga systrar tros ha förts utomlands av familjemedlemmar. Något som kunde ske trots att de varit placerade utanför hemmet av socialtjänsten efter att de uttryckt rädsla för att bli bortgifta.

– Det är alldeles för vanligt. Myndigheterna förmår inte ge det stöd och skydd som barnen behöver, säger Sabina Landstedt, stödsamordnare på Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Fem personer är häktade och ytterligare en person är misstänkt för egenmäktigt förfarande med barn. Det senaste fallet rör två systrar, 12 och 14 år gamla, men företeelsen är inte ovanlig.

Enligt en rapport som Jämställdhetsmyndigheten publicerade i december 2022 framkom att hedersutsatta barn som förts bort mot sin vilja varit kända av myndigheterna sedan tidigare.

Enligt Sabina Landstedt förs de främst till länder i Mellanöstern och Afrika men även till länder inom Europa.

Lurats tillbaka till sina biologiska föräldrar

Ibland har företrädare från GAPF kontakt med barnen efter att de förts bort från Sverige och får då veta hur de lurats tillbaka till sina biologiska föräldrar från socialtjänstplaceringarna.

– De vittnar om en fruktansvärd vardag som präglas av fysiskt och psykiskt våld, säger Sabina Landstedt.

Hör henne berätta om hur barnen luras och vad hon tycker att omgivningen ska göra åt det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.