Kompisarna Wida Sarwari och Degome Dibaga har båda två fått sina Instagramkonton nedstängda senaste veckorna. Foto: SVT

Barn riskerar förlora sina sociala medier med ny EU-förordning

Publicerad

Flera barn har fått sina sociala-mediekonton nedstängda de senaste veckorna. Detta är något som kan bli vanligare i och med att EU:s nya dataskyddsförordning träder i kraft den 25 maj. Om företag inte hanterar ett barns personuppgifter på rätt sätt kan de nämligen bli tvungna att betala mångmiljonbelopp.

– Man vill ju inte vara den enda av sina kompisar som inte har sociala medier. Man vill vara på samma nivå som dem, så det är viktigt, säger Wida Sarwari.

Hon är 12 år och sitter i en soffa tillsammans med kompisen Degome Dibaga på Vårbyskolan i Stockholm. De senaste veckorna har de båda två fått sina Instagramkonton nedstängda.

– Det stod att jag skulle skriva min ålder. Då skrev jag den första december 2005. Och då stängdes kontot av, säger Degome Dibaga.

Med den nya dataskyddsförordningen från EU som träder i kraft den 25 maj kan det här bli allt vanligare för barn under 13 år.

Föräldrar måste godkänna

Juristen Ängla Eklund förklarar att förordningen införs för att ge ett starkare skydd av personuppgifter. Bland annat måste föräldrar godkänna att sociala medier ska få hantera deras barns personuppgifter, om de är under 13 år.

– Den skyddar inte primärt från näthat och kränkningar, utan den riktar istället in sig på företag och hur de till exempel använder ditt barns personuppgifter, säger juristen Ängla Eklund.

Om företagen inte vidtar ”rimliga åtgärder”, för att kontrollera åldern, då kan de få betala upp till 10 miljoner euro i straffavgifter, eller 2 procent av företagets årliga omsättning.

Enkelt att komma runt

Exakt vad en rimlig åtgärd är vet ingen än, eftersom det saknas praxis. I dag är det lätt att fuska.

– Ska man gissa så tror jag att det kommer att tillkomma någon typ av teknisk lösning, mer än att man kan skriva att du är 112 år istället för 12 år, till exempel, säger Ängla Eklund.

Som det är nu kunde Degome Dibaga nämligen öppna ett nytt konto. För att hindra att hans konto blir nedstängt igen, eller hackat, som han säger, så planerar han inte att vara ärlig med sin ålder i framtiden.

– Jag kommer såklart att skriva att jag är född 2005, men i februari, säger Degome Dibaga.

Så att du blir över 13 år?

– Ja, för jag vill ju inte att mitt konto ska bli hackat igen...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer