Barnarbete bakom billig hemelektronik

Publicerad
Barnarbete och usla arbetsvillkor döljer sig ofta bakom de låga priserna på hemelektronik i butikerna. Det uppger SVT:s Rapport som tagit del av en rapport från organisationen Swedwatch.

50.000 barn i åldrarna 7-18 år arbetar i Katangas gruvor i Kongo-Kinshasa med att bryta metallen kobolt, som används i mobiltelefoner, bärbara datorer och mp3-spelare. Ofta sker det utan skyddskläder och till låga löner.

En fjärdedel av världens kobolt används av elektronikindustrin. Merparten bryts i gruvor i Zambia och Kongo-Kinshasa.

Hackar för hand
Över 50.000 barn tros alltså arbeta i gruvorna i Katanga-provinsen i sydöstra Kongo-Kinshasa. Barnen får ofta de farligaste arbetsuppgifterna, som att krypa långt in i trånga gångar där de för hand hackar loss bitar av metallen kobolt.

Kobolt används i uppladdningsbara batterier som sitter i exempelvis mp3-spelare, mobiltelefoner och bärbara datorer. Mer än hälften av världens kobolt finns i det s.k. Kopparbältet i Kongo-Kinshasa och Zambia.

En stor del av produktionen exporteras till Kina, där en stor del används för framställning av batterier. Kinas koboltimport kommer till 90 procent från de två afrikanska länderna.

Frågar inte
Kina är i sin tur en av världens största tillverkare och exportörer av laddningsbara batterier för elektronik.
Enligt Swedwatch köper internationella företag batterier utan att fråga varifrån metallerna kommer.

-Till exempel Sony Ericsson är en betydelsefull slutkund för gruvföretagen. Ställer de krav på bättre villkor för arbetarna kan de påverka förhållande, säger Sara Nordbrand som är research på Swedwatch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer