Barnfamilj vräks – trots erbjuden betalning

Uppdaterad
Publicerad

En barnfamilj i Sundbyberg kommer vräkas på måndag på grund av obetalda hyror. Trots att en anhörig erbjudit sig att betala skulden.
– Jag kan inte förklara med ord hur det känns, säger fyrabarnsmamman Justine Nansubuga.

Justine Nansubuga har bott i samma lägenhet i 15 år, alla de fyra barnen är uppväxta där. Men efter att familjen inte betalat hyran på flera månader sa socialtjänsten i Sundbyberg stopp och förlängde inte hyreskontraktet med Justine Nansubuga. Lämnar hon inte frivilligt nycklarna i morgon kommer Kronofgden.
– Jag vet inte var vi ska ta vägen. Man behöver inte tycka synd om mig, men mina barn?

Justine har haft problem med spel där en del pengar försvunnit. Ett problem hon nu sökt hjälp för.

''Jag kan betala''

För tre år sedan var hon i en liknande ekonomisk situation. Då gick farmodern till två av barnen in och betalade. Något hon vill göra även denna gång och dessutom betala kommande hyror.
– Jag kan inte förstå hur kommunen inte kan riva det här beslutet när jag säger att jag kan betala. Men de säger bara att beslutet är taget. Jag menar, det är en barnfamilj det handlar om, säger farmorn Karin Thunborg.

Hänvisar till sekretess

Sundbybergs kommun vill inte kommentera det enskilda fallet och hänvisar till sekretess, trots att SVT har fått en fullmakt av Justine. Istället svarar de via ett mejl i generella termer om hur de jobbar med dessa frågor.
Bland annat skriver enhetschefen Kristina Eriksson:
''Innan en uppsägning sker har den enskilde alltid getts omfattande stöd för att komma tillrätta med hyresskulder eller störningar(...)När det finns risk för att barnfamiljer står utan bostad ges självklart stöd till vårdnadshavare för att hitta en boendelösning som är så hållbar som möjligt.''

Kronofogden har å sin sida gått ut och varnat för ett trendbrott där allt fler barnfamiljer drabbas av vräkning, trots regeringens nollvision från 2008.

Vart Justine och hennes barn nu ska ta vägen är ovisst.
– Jag vet inte, jag vet faktiskt inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer