Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tvåbarnsfamiljen bytte kvadratmeter mot ekonomisk frihet – följ med in i minilägenheten och se hur de lever på 36 kvadrat. Foto: Cornelia Schauermann

Barnfamiljen flyttade till 36 kvadrat – sparar 13 000 i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Tvåbarnsfamiljen Zgircea-Östring i södra Stockholm lämnade hyresradhuset på 140 kvadratmeter och flyttade in på 36 köpta kvadratmeter. Orsaken var de stigande kostnaderna, främst elräkningen. 

– Vi har gått från 20 000 kronor i boendekostnad i månaden till 7 000 kronor, säger Adriana Zgircea. 

Med de över 100 minskade kvadratmeterna försvann också stora delar av familjens ekonomiska bekymmer med höga elräkningar och annat som följer med ett större boende. 

Den nyvunna ekonomiska friheten innebär att Adriana Zgircea sagt upp sig från sina två tidigare jobb, för att satsa på en utbildning till drömjobbet som arkitekt. 

De 36 kvadratmeterna i minibostaden är ombyggda med gemensamma krafter. Mamma Adriana stod för ritningar och snickeri, och pappa Thomas för elarbeten. 

Efter flytten till den nya mindre lägenheten oroar sig inte familjen Zgircea-Östring för att stigande räntor ska stjälpa kalkylen, trots att familjen nu äger sitt boende.

– Det kommer inte att påverka oss så mycket. Det är ganska billigt att bo på 36 kvadratmeter, säger Adriana Zgircea.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.