I Sverige lever 7,3 procent av barnen under den nationella fattigdomsgränsen Foto: Scanpix

Barnfattigdomen i Sverige störst i Norden

Publicerad

Barnfattigdomen i Sverige är relativt liten i en internationell jämförelse, men svenska barn som hamnar i fattigdom faller överraskande långt ned.

Det visar Unicefs undersökning av barnfattigdom som presenteras idag, Report Card 10 Measuring Child Poverty.

Unicef har undersökt barnfattigdomen i 35 länder i den industrialiserade världen. I Sverige lever 7,3 procent av barnen under den nationella fattigdomsgränsen, som definieras som lägre än 50 procent av medianinkomsten. Sverige ligger där på åttonde plats, sämst av de nordiska länderna.

Rapportens andra mätning avser hur stor andel av barnen som saknar minst två viktiga kritererier som anses nödvändiga för barn i ett rikt land. Det handlar exempelvis om tre mål mat om dagen, två par tillräckligt bra skor, en lugn plats att läsa läxor på, internetuppkoppling och pengar till skolutflykter. I Sverige lever 1,3 procent av barnen under sådana förhållanden. Bara Island har en bättre placering i den delen av mätningen.

Däremot ligger Sverige överraskade dåligt till när det gäller hur djupt barn tillåts falla under den relativa fattigdomsgränsen, konstaterar Unicef.

I Sverige tillåts barn falla 21 procent under gränsen. Det är sämre än i länder som Polen, Grekland och Estland. 

Unicefs barnfattigdomsrapport visar på en mindre barnfattigdom i Sverige än vad Rädda Barnens mätningar tidigare har visat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer