Omkring 220.000 barn, det är mer än vart tionde, lever i fattigdom i Sverige. Andelen fattiga barnfamiljer har ökat från 8-9 procent för tio år sedan, till 15 procent i dag.
-Vi vet att barn som lever i barnfattigdom får sämre hälsa, sämre möjligheter att gå ut skolan, sämre chans att få jobb. Det handlar om barn som växer upp i totalt utanförskap, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen, till Rapport.
Hushåll med god ekonomi
Enligt Rädda Barnen går en allt större del av de familjepolitiska insatserna till barnhushåll med god ekonomi medan de fattigare barnhushållen får en mindre andel av resurserna.
Organisationen vill nu se en översyn av den ekonomiska familjepolitiken, men anser att vissa åtgärder måste vidtas omedelbart. Det gäller för en höjning av både underhållsstödet och grundnivån för föräldrapenningen, till exempel.
De grupper som framför allt inte har nåtts av den allmänna välfärdsutvecklingen är barn med utländsk bakgrund, barn i storstädernas förorter, barn till ensamstående och en ny grupp – barn till unga föräldrar.
-Vi måste se den här gruppen och hitta instrument för att ge barnen det stöd som de har rätt till, säger Elisabeth Dahlin.
MP begär debatt
Miljöpartiet ska i dag begära en riksdagsdebatt om barnfattigdomen.
-Ett land som ger upp om att vara fantastiskt för alla är snart inte fantastiskt för någon. Ett litet land på en global marknad har inte råd att slösa bort en enda talang, lät språkröret Gustav Fridolin meddela i ett pressmeddelande.
S lovar snart paket
Socialdemokraterna kommer i dagarna med ett paket av åtgärder mot barnfattigdomen.
-Det är uppenbart som Rädda Barnen skriver att utjämningspolitiken mellan barnfamiljerna har misslyckats, sade partiledaren Håkan Juholt till en grupp journalister i riksdagen.
Juholt nämnde tre problem i sammanhanget: För det första en misslyckad arbetsmarknadspolitik där det både råder hög arbetslöshet och arbetskraftsbrist, för det andra att kvinnors sysselsättningsgrad ”minskar dramatiskt”, och för det tredje avgifter i skolorna.
Juholt vill ha ett förbud för avgifter för så kallade frivilliga verksamheter, även om de sker utanför skoltiden. Han utlovar förslag till åtgärder i såväl kommuner som landsting och på riksplanet.
”Har själva gjort samma analys
Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) tycker inte att Rädda Barnens rapport innehåller några större nyheter eller överraskningar.
-Vi har själva gjort samma analys och har stor samsyn med Rädda Barnen. Den ekonomiska familjepolitiken har tappat i träffsäkerhet, säger Larsson till TT.
Hon menar att regeringen redan vidtagit åtgärder, som exempelvis höjt flerbarnstillägg, och fler är på gång. Den barnrelaterade delen av bostadsbidraget kommer att höjas ”rejält” vid årsskiftet. Den statliga utredaren Göran Harnesk, generalsekreterare för Bris, ser just nu över systemet för underhållsbidrag och Larssons eget parti kristdemokraterna vill höja grundnivån i föräldrapenningen från 180 till 250 kronor om dagen.
-Med nuvarande nivå är det omöjligt för till exempel unga och nyanlända att klara sin försörjning, säger Maria Larsson.
Freja Salö
freja.salo@svt.se
Fakta: Klyftorna har ökat
I Rädda Barnens studie slås fast att klyftorna mellan rika och fattiga barnfamiljer ökat under 2000-talets första årtionde.
År 2008 hade den rikaste femtedelen av hushållen med barn 3,6 gånger så hög disponibel inkomst som den fattigaste femtedelen. I slutet av 1990-talet var motsvarande siffra 2,8.
Utan familjepolitiska insatser skulle 25 procent av de svenska barnfamiljerna varit fattiga mellan 1998 och 2009. Detta enligt EU:s fattigdomsdefinition enligt vilken man är fattig om man lever på 60 procent eller mindre av medianinkomsten i ett land.
För tio år sedan bidrog de familjepolitiska insatserna i Sverige till att minska andelen fattiga barnfamiljer till 8-9 procent av alla hushåll med barn. Men 2009 förmådde insatserna bara reducera andelen fattiga barnfamiljer till 15 procent.