Foto: TT

Barnkonventionen ska bli lag

Publicerad

FN har upprepade gånger kritiserat Sverige för att inte följa barnkonventionen – bland annat för att barn sätts i häkte och för att konventionen inte är lag. Men nu, lagom till att konventionen fyller 25 år ska den omvandlas till lag.

Barnkonventionen kan åberopas som skydd för barn i många sammanhang – när det gäller hur barn som misstänks för brott placeras i häkte eller arrest, hur barn hanteras av sociala myndigheter och hur barn som söker asyl behandlas.

– Vi menar att om man väger in barnkonventionen så skulle fler barn kunna få uppehållstillstånd, säger Christina Heilborn, programchef vid Unicef, som deltar i en referensgrupp till den utredning som nu går igenom hur barnkonventionen ska göras till svensk lag.

Behöver konkretiseras

Om konventionen vore lag skulle det även kunna få effekter på hur asylsökande barn som avvisas ska återvända:

– I enskilda fall har vi sett att man inte fått stöd, det har inte funnits någon som mött upp i mottagarlandet.

Disa Hallergren i Flyktinggruppernas riksråd, Farr, anser att barnkonventionens ofta blir tomma ord som behöver konkretiseras när konventionen blir lag. Farr pekar på att barn inte ska få utvisas tillsammans med föräldrar som svenska sociala myndigheter bedömt som olämpliga för barnet. Detta sker i dag – barn som tagits omhand enligt Lagen om vård av unga, LVU, kan sedan utvisas tillsammans med samma föräldrar, förklarar hon.

Tas ej på allvar

Unicef har i flera år drivit kravet att konventionen bör göras till lag, samt att den ska väga tyngst om den hamnar i konflikt med en annan lag.

– Vi brukar få höra att barnkonventionen redan gäller, men vi anser att den inte tas på tillräckligt stort allvar, säger Christina Heilborn och berättar att de sett enskilda fall där myndigheter inte bedömt konsekvenserna utifrån barnets situation.

Den nya regeringen har nu lovat att konventionen ska bli lag, så som redan skett i till exempel Norge. Socialdemokraten Åsa Regnér, ny barn, äldre- och jämställdhetsminister, ansvarar för att implementera den.

En utredning arbetar nu med att utröna hur det ska gå till, och ska vara klar till sommaren. Frågan är prioriterad, enligt Regnér. Men huruvida det blir stopp för att sätta barn i häkte eller huruvida barnkonventionen kommer att gälla före annan svensk lagstiftning vill hon inte svara på.

– Det är för tidigt att uttala sig om exakt vilka effekter det får, jag måste föra många samtal med barnrättsorganisationer och myndigheter, säger hon.

Utsmyckning och slentrian

Även barnombudsman Fredrik Malmberg trycker på att det är viktigt att analysera hur barnkonventionen som lag kan bli effektiv.

– Vi har portalparagrafer om barns bästa i flera lagar, men ingen vägledning i hur det ska tolkas. Portalparagrafen blir mest en fin och vacker utsmyckning, men rent konkret när man i till exempel socialtjänsten ska jobba med vad som är barns bästa så görs tolkningen ofta slentrianmässigt, säger han.

Fredrik Malmberg anser, precis som Unicef, att barnkonventionen ska gälla över andra svenska lagar om de hamnar i konflikt. Så ser det redan ut i Norge. Flera länder är på gång med lagar.

– Barnkonventionen är nu lag på Island, den är det sen tidigare i Finland och det finns ett förslag I Danmark som är utarbetat och klart, så Sverige är klart sist av de nordiska länderna, säger Fredrik Malmberg.

FN-kritik mot Sverige

  • FN:s barnrättskommitté är mycket kritisk till att det inte finns någon tidsgräns för hur länge någon kan sitta frihetsberövad i häkte i Sverige, kommittén anser att det ska begränsas med 30 dagar.
  • När barnkonventionen infördes som lag i Norge sattes tydligare gränser för barn i häkte och arrest. De får inte isoleras och får inte vara i norsk arrest mer än ett dygn.
  • Tidigare har kommittén tryckt på bland annat att gömda flyktingbarn bör få gå i skolan, att svenska barn fortfarande har väldigt låg kunskap om sina rättigheter, samt att Sverige bör se över lagar och praxis för unga på institution som isoleras.
  • Barnombudsmannen har tidigare konstaterat att barn och unga som frihetsberövats i Sverige regelmässigt utsätts för isolering i 22 eller mer av dygnets fyra timmer. FN har kritiserat Sverige för att detta är ett brott mot tortyrkonventionen.

Källa: Barnombudsmannen, Unicef.

Barnkonventionen 25 år

  • FN:s konvention om barnets rättigheter antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989 och fyller alltså 25 år i år.
  • Alla världens länder röstade för att barnkonventionens skulle antas i FN:s generalförsamling. I dag har alla länder förutom USA och Somalia ratificerat
  • Att ett land har ratificerat en konvention innebär att det har bundit sig folkrättsligt att förverkliga den. Sverige ratificerade barnkonventionen år 1990 som ett av de första länderna.

Källa: Barnombudsmannen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.