Foto: TT

Barnkorven en saltbomb

Uppdaterad
Publicerad

Barn ska äta mindre salt än vuxna, ändå är mat som är tänkt till barn ofta salt. Scans Hot dogs är en av saltbomberna. Redan efter två korvar har barns maxgräns för en hel dag överskridits. På Livsmedelsverket är man oroad. – Vi ser att salt påverkar blodtrycket även hos barn, säger Anette Jansson, dietist.

Salt behövs för flera olika funktioner i kroppen, men det blir lätt för mycket. En vuxen person bör inte äta mer än 5-6 gram per dag, barn bör äta betydligt mindre än så: 2-4 gram beroende på hur gammalt barnet är.

– Barn som är över två år ska max äta 2-4 gram per dag, beroende på hur mycket energi barnet får i sig. När barnet börjar äta som en vuxen kan det äta 5-6 gram salt per dag, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Alarmerande mängder salt i färdigmat

När SVT Nyheter undersöker 18 olika halvfabrikat och färdigrätter i en mataffär visar det sig att många maträtter innehåller alarmerande mängder salt. Hot dogs, en av Scans produkter som är populära bland barnfamiljer, innehåller hela 1,6 gram salt per korv. Det innebär att ett barn bara kan äta en enda korv per dag för att inte överskrida Livsmedelsverkets rekommenderade saltgräns. Då räknar vi inte in något tillbehör till korven eller allt annat som ett barn måste äta för att få i sig andra näringsämnen.

Salt kan leda till högt blodtryck och i längden till stroke och hjärtinfarkt. Och det ska inte ses som ett problem bara för vuxna, menar Anette Jansson.

– Vi ser att högt saltintag påverkar blodtrycket även hos barn. Högt blodtryck skadar kärlen och ju längre man går med det desto skadligare är det. Får man det tidigare så ökar risken att få hjärt- och kärlsjukdomar tidigare.

Scan sänker salthalterna

På Scan är man medveten om problemet med salt och säger att man nu jobbar med att sänka halterna.

– Vi gör vad vi kan för att sänka salthalten, det vill säga natriumhalten, i våra produkter och har arbetat långsiktigt med det och kommit en bra bit, säger Annelie Lundell, kvalitetsdirektör på Scan.

Även ”barnkorven” Hot dogs kommer i framtiden få lägre salthalt.

– Just den korven har vi nu gjort alla tester vi behövt göra på för att sänka salthalten ner till 2 procent.

Det motsvarar ändå ungefär 1 g salt per korv, och två korvar räcker då ändå för att många barn ska nå upp i sitt rekommenderade dagliga intag av salt. Vad har Scan för ansvar för att inte barn överdoserar salt?

– Vi deklarerar naturligtvis salthalten på paketen, som alla andra. Vi har börjat med att sänka halten till 2 procent, sedan får man se vad vi kan göra i framtiden, om vi får andra förvaringstemperaturer eller om vi har möjlighet att hitta andra konserveringsmedel,  säger Annelie Lundell.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.