Barnläkaren Hugo Lagercrantz (till vänster) och skolutvecklaren Lena Gällhagen debatterade surfplattor i förskolan i Aktuellt. Foto: SVT

Barnläkare varnar för surfplattor

Uppdaterad
Publicerad

Koncentrationsstörande eller ett bra pedagogiskt verktyg? Åsikterna om användandet av surfplattor i förskolan går isär.

Barnläkaren Hugo Lagercrantz har forskat i hur barns hjärnor utvecklas och han är mycket kritisk till att allt fler förskolor använder sig av den nya tekniken.

-Jag har tre invändningar mot att använda surfplattor hos så här små barn. Det första är att det fragmenterar uppmärksamheten – vi är omgivna av iPhones och iPads som plingar och det försämrar vår koncentration.

Hans andra argument är att surfplattorna förvrider barnens uppfattning om naturen.

– Ska man se en fjäril på en iPad? Barnen kommer inte att gå ut och lyssna på hur fåglarna låter på riktigt

-Det tredje är att det tar tid från den spontana leken. Istället ska de titta på nån Disneyfilm med en massa våldsscener.

”Jag blir glad”

Lena Gällhagen, skolutvecklare i Nacka kommun som skrivit en bok om hur surfplattor kan användas i förskolan, är däremot övertygad om att surfplattor är en tillgång i den pedagogiska verksamheten.

– Jag blir glad när jag ser hur man använder tekniken på ett smart, pedagogiskt sätt. Man använder den till det den är bra till – till att dokumentera, spela in, som kamera, med kreativitet och skapande.

-Man ska inte tro att barnen blir smartare på det här sättet, säger Hugo Lagercrantz.

-I USA har det visat sig att barn som får titta på dvd-filmer som ”Baby Einstein” får en sämre språkutveckling. Barnet behöver den direkta kontakten, att prata med föräldrarna, sitt i knät och läsa ramsor. Problemet är när i iPad eller en tv:n blir en ersättning – när föräldern tittar på sina egna e-mail eller pratar i telefon med någon annan.

Lena Gällhagen:

-I förskoleverksamheten görs det inte på det sättet. Vi har oerhört kompetenta förskolelärare som jobbar med det här.

”Negativ till tv-tittande”

Hugo Lagercrantz anser att barn under fyra år inte bör använda surfplattor överhuvudtaget. Han varnar också för överdrivet tv-tittande hos små barn.

-Tittar man mer än tre timmar per dag så försämras koncentrationsförmågan. Det har dessutom visat sig att de barnen har ökad kriminalitet och sociala problem. Jag är väldigt negativ till tv-tittande och ska man titta på tv ska man göra det tillsammans med föräldrarna.

Lena Gällhagen tycker att Hugo Lagercrantz farhågor om surfplattornas baksidor är överdrivna.

-Det beror alldeles på hur man använder tekniken. Man kan använda den även med mindre barn, sedan vet jag av erfarenhet att man inte använder det så mycket hos ett- och tvååringarna, men från tre år och uppåt. Att jobba med skapande, ljudpålägg, musik, den typen av kreativa processer har vi inte kunnat jobba med förut – tekniken gör det möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet