Barnläkaren Hugo Lagercrantz (till vänster) och skolutvecklaren Lena Gällhagen debatterade surfplattor i förskolan i Aktuellt. Foto: SVT

Barnläkare varnar för surfplattor

Uppdaterad
Publicerad

Koncentrationsstörande eller ett bra pedagogiskt verktyg? Åsikterna om användandet av surfplattor i förskolan går isär.

Barnläkaren Hugo Lagercrantz har forskat i hurbarns hjärnor utvecklas och han är mycket kritisk till att allt fler förskoloranvänder sig av den nya tekniken.

-Jag har tre invändningar mot att användasurfplattor hos så här små barn. Det första är att det fragmenteraruppmärksamheten – vi är omgivna av iPhones och iPads som plingar och detförsämrar vår koncentration.

SVT granskar förskolan

Hans andra argument är att surfplattornaförvrider barnens uppfattning om naturen.

– Ska man se en fjäril på en iPad? Barnenkommer inte att gå ut och lyssna på hur fåglarna låter på riktigt

-Det tredje är att det tar tid från den spontanaleken. Istället ska de titta på nån Disneyfilm med en massa våldsscener.

”Jag blir glad”

Lena Gällhagen, skolutvecklare i Nacka kommunsom skrivit en bok om hur surfplattor kan användas i förskolan, är däremotövertygad om att surfplattor är en tillgång i den pedagogiska verksamheten.

– Jag blir glad när jag ser hur man användertekniken på ett smart, pedagogiskt sätt. Man använder den till det den är bratill – till att dokumentera, spela in, som kamera, med kreativitet ochskapande.

-Man ska inte tro att barnen blir smartare pådet här sättet, säger Hugo Lagercrantz.

-I USA har det visat sig att barn som fårtitta på dvd-filmer som ”Baby Einstein” får en sämre språkutveckling. Barnetbehöver den direkta kontakten, att prata med föräldrarna, sitt i knät och läsaramsor. Problemet är när i iPad eller en tv:n blir en ersättning – när förälderntittar på sina egna e-mail eller pratar i telefon med någon annan.

Lena Gällhagen:

-I förskoleverksamheten görs det inte på detsättet. Vi har oerhört kompetenta förskolelärare som jobbar med det här.

”Negativ till tv-tittande”

Hugo Lagercrantz anser att barn under fyra år intebör använda surfplattor överhuvudtaget. Han varnar också för överdrivettv-tittande hos små barn.

-Tittar man mer än tre timmar per dag så försämraskoncentrationsförmågan. Det har dessutom visat sig att de barnen har ökadkriminalitet och sociala problem. Jag är väldigt negativ till tv-tittande ochska man titta på tv ska man göra det tillsammans med föräldrarna.

Lena Gällhagen tycker att Hugo Lagercrantzfarhågor om surfplattornas baksidor är överdrivna.

-Det beror alldeles på hur man använder tekniken.Man kan använda den även med mindre barn, sedan vet jag av erfarenhet att maninte använder det så mycket hos ett- och tvååringarna, men från tre år ochuppåt. Att jobba med skapande, ljudpålägg, musik, den typen av kreativaprocesser har vi inte kunnat jobba med förut – tekniken gör det möjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet