Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det rätt eller fel att föräldrar inte välkomnas till barnens Luciauppträdande? Hör barnpsykologerna resonera. Foto: SVT

Barnpsykologerna om Luciatågen: ”Nervositet är bra”

Publicerad

Flera förskolor har bestämt att årets Luciatåg ska ske utan föräldrar i publiken, för att minska pressen på barnen. Barnpsykologerna Malin Bergström och Clara Linnros tycker inte att det är rätt väg att gå.

Att gå i ett Luciatåg kan vara pirrigt, nervöst, eller rent av läskigt för ett barn. Särskilt när hela klassens föräldrar står och tittar på med mobilkameran i högsta hugg. För att inte barnen ska känna sig otrygga har vissa förskolor i år valt att fira lucia utan publik, något DN rapporterat om.

Barnpsykologen Malin Bergström tycker att man som förälder ska försöka se till att Luciafiranden faktiskt blir av.

– Man ska inte tro att man gör barnen en tjänst om de får ”slippa”. Det är inte bra för dem, säger hon i SVT Morgonstudion.

Enligt barnpsykologerna är det viktigt att barn får vara nervösa, och att de sedan genomför det som känns oroligt eller läskigt. På det sättet får de uppleva att de klarar av något svårt.

– Vi vet att oron ökar om man undviker det som oroar en, säger Malin Bergström.

– Att vara nervös är väldigt naturligt, och något man behöver hjälpa barn igenom, säger barnpsykologen Clara Linnros.

Att inte låta barnet bestämma

Att låta barnet bestämma själv om hen vill lussa eller inte är enligt Malin Bergström inte heller ett bra alternativ.

– Man kan inte låta barn bestämma. De går bara på den initiala känslan, och kan inte avgöra att de kommer fixa det här. Det är en vuxenuppgift att lyfta dem genom det.

Lägg ned telefonen

Däremot tycker barnpsykologerna att man kan undvika att fota Luciatåget och lägga ut bilderna på nätet, särskilt när andra barn är med som man inte kunnat be om lov.

– Jag hade en förskolepedagog som strängt sade till att ta ned telefonerna, och inte titta på barnen genom en lins, för det här är det vackraste ni kommer att se, säger Clara Linnros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.