Barntränare ska kunna registerkollas

Uppdaterad
Publicerad

Alla som kommer i kontakt med barn inom föreningsverksamhet eller annan ideell verksamhet ska kunna kontrolleras med ett utdrag ur belastningsregistret, enligt ett nytt lagförslag.

I morgon överlämnar regeringen en lagrådsremiss till lagrådet kring stärkt skydd mot sexuella övergrepp för barn.

SVT har tagit del av utredningen och det föreslås att personer som ska jobba med barn eller har något regelbundet uppdrag där han eller hon träffar barn, ska kunna kontrolleras i belastningsregistret. Det här betyder till exempel att alla som tränar ungdomar i idrotter, kommer att kunna kontrolleras.

Karin Mattsson Weijber är ordförande för Riksidrottsförbundet och är positiv till att regeringen ändrar lagen.

– Vi jobbar mycket med att förhindra övergrepp och det här är en viktig pusselbit för att komma tilrätta med problemen. Det löser inte frågan, men det ger iallafall en möjlighet att komma åt de som redan är dömda.

Tidigare har personer som jobbar inom barnomsorg och skola fått visa utdrag ur brottsregistret men nu kommer lagen även att gälla för personer som jobbar för ideella föreningar, stiftelser och registrerade trossamfund. Det betyder att även en scoutledare får kontrolleras.

Träda i kraft till jul

Utdraget ska omfatta uppgifter om alla sexualbrott, människohandel, koppleri, olaga tvång och barnpornografibrott samt anstiftan, medhjälp och försök till dessa brott i den mån det är straffbelagt. Därutöver ska registerutdragen innehålla uppgifter om mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån.

Vidare föreslås att preskriptionstiden för köp av sexuell handling av barn och för sexuellt ofredande som begåtts mot ett barn förlängs på så sätt att den börjar löpa först den dag målsäganden fyller eller skulle ha fyllt 18 år.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 18 december 2013.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.