Bäst tupplur i hängmatta

Uppdaterad
Publicerad

En tupplur på eftermiddagen lata sommardagar är ofta enklare sagt än gjort. Åtminstone om man är vuxen. Nu kan forskarna förklara varför en hängmatta eller en hammock är den bästa platsen.

Att en vagga är ett säkert sätt att få små barn att somna har föräldrar vetat i årtusenden. Men varför är det så? Och har den långsamt gungande rörelsen samma effekt på vuxna?

Forskare vid Université de Geneve i Schweiz lät tolv frivilliga ta en tupplur på dels en vanlig säng, dels en hammock som både kunde stå stilla och långsamt gunga fram och tillbaka.

Deltagarna, som inte led av några sömnproblem, fick ta två tupplurar om vardera 45 minuter. En stillastående, den andra i rörelse. Under tiden mätte forskarna deltagarnas hjärnaktivitet med hjälp av elektroencefalografi, EEG.

Det visade sig att samtliga deltagare somnade snabbare när hammocken var i långsam rörelse. Dessutom påverkade gungningen hjärnaktiviteten på så sätt att vissa sömnrelaterade hjärnvågor ökade. Framför allt ökade den så kallade N2-sömnen, en icke-REM-sömn som normalt utgör runt hälften av en god natts sömn.

Enligt de schweiziska forskarna är nästa steg att studera om sömnkvaliteten kan förbättras och se om en vaggande rörelse kan användas för att behandla sömnstörningar.

TT

Fakta: Sova bör man, annars...

Sömnen fyller en livsviktig fysiologisk funktion. Djur, inklusive människor, som hindras från att sova dör till slut. Alla högre djur, ner till kräldjurens nivå, samt vissa fiskarter, sover regelbundet.

Sömnbehovet skiftar dock, från det nyfödda barnets 16 timmar till sex till nio timmars sömn för vuxna. Sömnbehovet avtar vanligen med åldern.

Sömnen brukar delas upp i två olika typer: REM-sömn respektive icke-REM-söm, där REM står för engelskans rapid eye movements, ”snabba ögonrörelser”. Drömmar är i huvudsak förlagda till REM-sömnen.

Källa: Nationalencyclopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.