Stefan Nordström gick på grund utanför Stockholm och är en av dem som nu väntar på reparation. Foto: Johan Lönnqvist

Båtägare på grund när sommarvädret sänker vattenståndet

Uppdaterad
Publicerad

Våren och sommarens högtryck har gjort att det råder lågt vattenstånd i hav och sjöar runt om i hela landet. I vissa områden har vattennivån sedan i maj legat nästan en halvmeter under det normala och det har inneburit stora problem för många båtägare som gått på grund.

Stefan Nordström sitter och väntar vid en båtverkstad utanför Stockholm. Han har haft båt i hela livet säger han men gick på ett grund i Stockholms skärgård på en plats där han åkt många gånger genom åren.

– Plötsligt bara small det till i propellern. Det är oväntat lågt vattenstånd, och stenar som aldrig brukar vara ett problem är det just nu. Det känns så klart väldigt surt.

Långa köer för lagning

Han är bara en av många båtägare som tvingats besöka någon av landets båtverkstäder de senaste veckorna. På Nordwall Marin på Lidingö har man analysen klar.

– Framförallt är det kunder som är vana vid att kunna köra där de alltid har kört. De vet att det finns stenar, de vet att det är grunt, men så här grunt har det väl aldrig varit tidigare, säger Per Ankarlou på Nordwall Marin.

Nu ringlar kön lång med båtägare som måste byta eller laga propellrar och växelhus.

Svårt att få i båtar

Några kilometer bort på Lidingö båtklubb vittnar andra båtägare om liknande problem. Många båtar har stött i botten på väg ut och in till bryggorna vid Kyrkviken.

– Det har varit en halv meter grundare än normalt som värst. Vi har till och med haft problem med att få i båtarna under våren för att det varit så lite vatten, säger Torbjörn Nürnberg från båtklubben.

Krävs lågtryck och vindar

Maj innebar värmerekord i hela Sverige och fler soltimmar än någonsin tidigare enligt SMHI. Högtrycket har hängt sig kvar i stora delar av landet även under juni och tryckt ner havet och sjöar under medelvattenståndet.

Vattenståndet i sjöar kan också ha påverkats av att det varit så gott som regnfritt under en lång period.

– Det som behövs nu för att återställa vattennivåerna i till exempel Östersjön är ett lågtryck och också sydvästvindar som skulle trycka in vatten från Kattegatt, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.