Foto: TT

Batterifabrik till Västerås och Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 40 kommuner kände sig kallade men bara två blev utvalda. Företaget Northvolt har nu bestämt sig för att förlägga Europas största batterifabrik i Skellefteå och låta Västerås ta hand om den anläggning där utvecklingsarbete ska ske.

Företaget Northvolt meddelade i dag att batteriproduktionen, som företaget bedömer ska generera tusentals arbetstillfällen, hamnar i Skellefteå och Västerås.

Företagets vd Peter Carlsson säger att huvudfabriken Northvolt 1 kommer att hamna i Skellefteå, med ambitionen att första spadtaget tas i slutet av 2018.

– Detta kommer att skapa mellan 2 000-2 500 direkta jobb, säger Peter Carlsson.

Utvecklingsarbetet ska ske i Västerås och ska dra i gång nästa år. Det kommer att generera 300–400 jobb, säger vd:n.

– Västerås är kanske Sveriges elektronikhuvudstad, staden har den högsta andelen elektronikingenjörer och en stolt tradition kring elektrifiering.

– Och Skellefteå har en stark tradition inom storskalig industri.

  • Northvolt planerar att bygga en batterifabrik i Sverige, som påminner om Teslas fabriksbygge i Nevada, USA.
  • Fabriken ska ta upp en yta som motsvarar Gamla Stan i Stockholm. Tanken är att fabriken ska producera batterier med en kapacitet av 32 GWh per år, vilket kan göra den till Europas största batterifabrik.
  • Anledningen till att Northvolt har valt att bygga i Sverige är den nära tillgången till bland annat nickel, kobolt, litium och grafit, vilka ses som viktiga mineraler för batteritillverkning.
  • Northvolts ambition är att byggstart ska kunna ske under andra halvåret 2018. Därefter ska produktionen starta år 2020 och vara i full gång år 2023.
  • Northvolt kommer under hösten att ta in cirka 960 miljoner kronor i en första finansieringsrunda, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.
  • Bland tidigare finansiärer finns Stena, Vattenfall, EU, Energimyndigheten och statligt ägda innovationsmyndigheten Vinnova.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.