”Sök vård, det finns hjälp att få”, säger Beatrice Olsson Raksuthee som har levt med tvångstankar i tio år. Foto: SVT

Beatrice ägnade åtta timmar om dagen åt tvångstankar

Publicerad

Trots att uppemot 400 000 personer i Sverige lider av tvångssyndromen OCD och dysmorfofobi är det många som inte får rätt vård. Beatrice Olsson Raksuthee är en av dem som först inte fick vård.
– Det var som att jag fick bekräftat att jag var sjuk i huvudet, att jag är ensam om det här.

Beatrice Olsson Raksuthee har haft OCD i tio år.

– Väldigt mycket handlar om smuts, och symmetri och att det ska vara rätt och kännas rätt. Det kan vara en tanke att jag har kliat mig i håret, som gör att det har ramlat ner hudflagor på mitt golv. Det gör att någon kompis eller familjemedlem går i det här och går hem till sig och på så sätt sprider jag min hud eller min kroppsvätska eller odör eller vad som helst.

För sjuk för att få vård

När hon mådde som sämst kunde hon ägna åtta timmar om dagen bara åt tvångstankar och tvångshandlingar.

– Jag kunde få för mig att jag kört på en katt när jag var ute och körde. Då har ju någon förlorat en familjemedlem och jag är en fruktansvärd person. Då kunde jag vända bilen och åka och leta efter en påkörd katt eller så åkte jag hem och gjorde ritualer genom att tvätta mig eller städa för att komma undan tankarna.

När hennes tvångstankar började gå överstyr för ungefär åtta år sedan sökte hon vård på sin husläkarmottagning, men fick svaret att hon var för sjuk för att få vård.

– Det kändes som en spark i magen. Det var som att jag fick bekräftat att jag var sjuk i huvudet, att jag är ensam om det här, säger hon.

Terapi på internet

Till slut blev Beatrice så sjuk att hon fick åka in till psykakuten. Det var så hon fick komma med i en studie på Karolinska institutet som behandlade OCD med kognitiv beteendeterapi, KBT, på internet. Och nu har Stockholms läns landsting börjat med KBT-terapi på nätet för både OCD och dysmorfofobi, självupplevd fulhet.

Beatrice Olsson Raksuthee mår mycket bättre i dag, tack vare internetbehandlingen.

– Jag var ju så målmedveten och fokuserad, så för mig fungerade det. Jag kunde göra det när jag hade tid. Men många kanske behöver den här riktiga kontakten med en psykolog, så det är nog bra att det finns olika alternativ, säger hon.

Beatrice tror att många inte söker vård för OCD för att man känner mycket skam. Men hon säger att det är viktigt att personer med OCD inte tror att de måste bli friska på egen hand.

– Sök vård, det finns hjälp att få. Du är inte ensam!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer