Polisen larmar om att flera äldre personer har utsatts för bedrägeriförsök i Stockholmsregionen. Foto: TT

Bedrägeriförsök mot äldre: Falska poliser lurar sig in

Uppdaterad
Publicerad

Flera bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre har skett under lördagkvällen i Stockholmsområdet. Bedragarna har ringt och utgett sig för att vara poliser som ska skydda dem ifrån att bli utsatta för brott.

– I något av fallen har man sagt att de har varit på väg att bli rånade och att man ska komma förbi och hämta upp deras värdeföremål, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Det rör sig om åtta personer i åldern 80 till 90 år boende i Nacka, Sollentuna och Botkyrka som blivit utsatta under kvällen. Det rör sig både om fullbordade bedrägerier och försök. På sin hemsida skriver polisen att brottens händelseförlopp varit snarlika, men skiljer sig på detaljnivå.

Gemensamt för samtliga fall är att bedragaren ringt från en ”larmcentral” och sagt att den ska förhindra att personen utsätts för brott genom att ta hand om deras värdeföremål. Bedragarna, som varit både män och kvinnor, har även varit klädda i uniformsliknande kläder när de kommit till platsen.

Enligt Daniel Wikdahl, presstalesperson polisen Stockholm, är den här typen av bedrägerier inte ovanliga, men åtta stycken på en kväll sticker ut.

– Det känns som det varit ovanligt många just i kväll och att de har så snarlikt tillvägagångssätt i alla de här fallen, att man låtsas vara poliser, eller som i något fall väktare, säger han.

Svårutredda brott

Daniel Wikdahl är noggrann att poängtera att polisen inte arbetar på det här sättet. Att ta hand om privatpersoners guld och smycken ingår inte i arbetsuppgifterna.

– Vi kommer inte hem till folk och tar hand om deras värdeföremål, det sker aldrig, säger han.

Vid misstanke om bedrägeriförsök likt dessa är det viktigt att direkt larma 112.

– Då är det ett pågående brott. Man ska inte ställa sig i kö till 114 14 utan det är viktigt att vi kommer dit med en gång. De gånger vi lyckas gripa och lagföra någon för dessa brott är när brottsoffer eller anhöriga har reagerat blixtsnabbt och ringt 112, säger Daniel Wikdahl. 

Polisen skriver att det i nuläget inte går att uppskatta det sammanlagda värdet på det som stulits. Det finns heller ingen misstänkt gärningsman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.