Foto: Fredrik Sandberg / TT

Begagnade dieselbilar slår försäljningsrekord

Publicerad

Nära 100 000 begagnade dieselbilar såldes i Sverige under det andra kvartalet i år, vilket är den högsta siffran någonsin.

Trots flera alarmerande rapporter om klimathotet har begagnatmarknaden för bilar återhämtat sig från ett svagt första kvartal 2018. Försäljningen ökade med 1,8 procent, visar ny statistik från sajten Bilpriser. Allra bäst går försäljningen av dieselbilar.

– Det har varit populärt att köpa begagnade dieselbilar under flera år och att det ökar nu är en naturlig effekt av att utbudet är stort. Många dieselbilar som såldes för tre år sedan har kommit ut på marknaden igen, säger Henrik Littorin, vd på Bilpriser.

Svagt i storstaden

I Stockholms län sjönk försäljningen av begagnatbilar däremot, även om just dieselbilsförsäljningen ökade svagt. Henrik Littorin tror att det kan bero på att politikerna fortfarande diskuterar att införa miljözoner i storstäder och att många dieselbilar då inte skulle klara utsläppskraven.

– Det är ju spekulationer, men det har förmodligen påverkat konsumenterna i valet av bil. Samtidigt så har amorteringskravet troligtvis gjort att det även är svårt att belåna sin redan högt belånade bostad och det gör att man inte har pengar att investera i en bil, säger Henrik Littorin.

Bilförsäljningen andra kvartalet 2018

Av de totalt 312 478 begagnade bilar som bytte ägare under årets första kvartal var 64,2 procent bensindrivna och 30,4 procent dieseldrivna och resten el- eller elhybrider.

Största ökningen var på Gotland, där det såldes 6,4 procent fler bilar jämfört med förra året. Näst mest ökade Jönköpings län (+ 5,8 procent) och Kronobergs län (+ 5,4 procent).

Flest begagnade bilar såldes i Västra Götaland, 50 357 stycken.

Källa: Bilpriser.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.