Foto: SVT

S-distrikt: Stoppa jättevinster inom vård och skola

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Stockholm, Göteborg och Malmö går nu ut och kräver ett stopp för stora vinstuttag hos företag inom vård och skola.

I dag skriver S-distriktet i Stockholm en motion till S-kongressen att skola och omsorg inte lämpar sig för vinstsyftande aktörer och att en icke-vinstprincip ska vara rådande. Det ska också finnas en maxgräns för hur stor del av marknaden ett företag får ha.

-Ett företag som enbart drivs med syfte att göra stora vinster är inte lämpade för detta, säger Dag Larsson, S-distriktet i Stockholm stad. Det finns ju problem som uppenbarats vid flera tillfällen, bland annat inom äldreomsorgen där vi haft flera exempel på vanvård. När det gäller skolsidan tycker jag man ska vara tuffare, vi ser hur kvalitén sjunker. Vi ser samtidigt hur några få stora skolkoncerner som plockar ut ganska stora vinster och skickar utomlands.

Frågan om vinstintressen i vård och skola lär bli en stridsfråga på partikongressen i vår.

Är det möjligt att förbjuda vinstuttag i välfärden?

-Det är en väldigt komplicerad fråga och det är därför vi får lite olika beslut. Det är också därför vi har en arbetsgrupp som tittar på det här, säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna.

Motionen lämnas in i morgon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.