Mannen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: SVT

Behövde skyddat boende – fick bo på vandrarhem

Uppdaterad
Publicerad

Masoud har utsatts för brott av flera i hans närhet – men trots att polisen bedömer att det finns en hotbild mot honom, får han inget skyddat boende av socialtjänsten.

Masoud har på kort tid utsatts för flera allvarliga brott av personer i sin närhet. Polisen bedömer att hotbilden mot honom är så stor att han inte kan bo kvar i sin egen bostad. Men socialtjänsten, som har det övergripande ansvaret för att ge människor som är utsatta för brott hjälp och stöd, anser inte att han behöver ett skyddat boende utan har hänvisat honom till en sovsal i ett vandrarhem som han får betala själv.

Masoud menar att han inte gjort en fluga förnär, men har blivit måltavla i en svår familjekonflikt där personer som inte gillar hans familj har utsatt honom för flera allvarliga brott, bland annat grov misshandel.

– Jag fick minst 20 slag i ansiktet, på ryggen och huvudet, med järnrör berättar Masoud när SVT träffar honom i en lokal bakom en anonym dörr på en hemlig adress.

Får inte bo i sin lägenhet

Polisen har sagt till Masoud att han inte får bo i sin egen lägenhet eftersom det finns en stark hotbild mot honom. Det vet Socialtjänsten, som har det övergripande ansvaret för att ge brottsoffer det stöd och den hjälp de behöver, och dit vände sig Masoud för att få hjälp med ett skyddat boende eftersom han inte kunde bo kvar hemma.

Vad erbjöd Socialtjänsten?

– Han erbjöd mig en plats i en sovsal. Det var ett vandrarhem och jag gick dit. Det var sex personer i ett litet rum med våningssängar. Jag vet inte vilka som bor där. De kanske är fiender, killar som får betalt för att skada mig. Det är inte ett skyddat boende, säger Masoud.

Fick betala själv

Något riktigt erbjudande var det egentligen inte heller eftersom socialtjänsten, efter att ha kontrollerat att Masoud hade pengar på sitt konto, uppmanade honom att själv boka in sig på vandrarhemmet och betala ur egen ficka. Men eftersom Masoud måste betala hyra för sin egen lägenhet och andra månatliga räkningar hade han inte råd att även betala för ett tillfälligt boende utan måste istället övernatta hos olika kompisar.

Polisen har varit i kontakt med Masouds socialtjänst många gånger. De har då informerat om brotten och hotbilden mot honom och att han inte kan bo hemma. Polisen har då även påpekat att socialtjänsten, enligt Socialstyrelsens vägledning om skyddat boende, måste erbjuda våldsutsatta personer skyddat boende om de behöver det oavsett hur mycket pengar de har.

Socialtjänsten försvarar sig

Men Masouds socialtjänst är av en annan uppfattning. De anser inte att Socialstyrelsens vägledning gäller för personer i Masouds situation.

– Om man behöver ett skyddat boende då har man ju rätt till det oavsett vad man har för ekonomi, men om man behöver ett annat boende då får man vara med och bekosta det själv utifrån de ekonomiska resurser man har, säger Kristina Grape som är enhetschef på Masouds socialtjänst.

– Vi har ju pratat med polisen, som vi brukar göra i sådana här fall, och som vi har uppfattat det så har de bedömt att han har behövt ett annat boende, inte ett skyddat boende.

Polisen ifrågasätter

Men på Stockholmspolisens personsäkerhetsgrupp, som svarar för det polisiära skyddet av personer som är utsatta för allvarliga hot och våld, ställer man sig frågande till socialtjänstens uppfattning.

– Annat boende? Men då kommer man väl inte till polisen eller socialen, för att få ett annat boende? säger Mikael Hiljegren som är samordnare på personsäkerhetsgruppen.

Han ifrågasätter också hur man kan hänvisa en person i Masouds situation till en sovsal med helt främmande människor. 

– Sovsal? Att man använder sig en sovsal i de här sammanhangen, det har jag svårt att förstå. Det är väl inte tak över huvudet han behöver, det är väl ett skydd, en trygghet? Det tror jag inte man får där. Det är iallafall inte min erfarenhet.

”Rädd för alla”

Men Kristina Grape anser att man agerat i enlighet med den riskbedömning av Masouds situation som polisen har gjort.

Nu har Masoud blivit anvisad ett rum på ett enkelt hotell. Ett rum som han får betala själv eftersom han enligt Socialtjänsten inte behöver något skyddat boende. ´

– Jag är rädd för alla faktiskt, säger Masoud, jag vill ha en plats där jag känner mig trygg, där ingen vet vem jag är.

Fotnot: Masoud heter egentligen något annat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.