Hudforskaren Johanna Gillbro tipsar om vilka produkter som vi faktiskt behöver i hudvårdsrutinen. Foto: TT/SVT

Varje år lägger svenskar miljarder på hudvård – men vad behöver vi egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

Krämer, serum och rengöringsprodukter. Varje år lägger vi svenskar miljarder på hudvård. Men är allt nödvändigt och vad borde vi prioritera?

Johanna Gillbro är hudforskare, doktor i experimentell dermatologi och författare till boken Hudbibeln. Själv använder hon vad hon kallar för en minimalistisk hudvård och är försiktig med rengörning. Istället tänker hon på vad hon äter.

– Inom forskningen pratar man om kopplingen mellan tarm, hud och hjärna. Dels har det stor betydelse vad vi äter, vilka näringsämnen som kommer från tarmen till huden, men också kopplingen från vår hjärna. Hur vi mår och stressar påverkar huden väldigt mycket, säger hon.

Svenskarna spenderar 20 miljarder kronor på hudvård varje år. Lägger vi pengar på rätt saker?

– Det tror jag inte. Huden har en enorm psykosocial kraft. Det ser vi på att flera hudåkommor ger en enorm psykisk stress jämfört med andra sjukdomar. Det är därför vi spenderar så mycket pengar på de här produkterna.

Men vilka produkter behöver vi egentligen och vilka kan vi skippa? Det svarar Johanna Gillbro på i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.