Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Malin Bornhager, programansvarig it-utbildningen i Halmstad.

”Behövs fler utbildningsplatser för it-forensiker”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen behöver anställa fler kriminaltekniker med specialkunskap inom it, men konkurrensen om dem är stenhård – och utbildningsplatserna begränsade.

I dag har alla brott som anmäls till polisen någon form av digitalt spår som en person med rätt kompetens måste ta hand om. Men bristen på  it-forensiker – kriminaltekiker specialiserade på it-brott – gör att utredningar försenas och drar ut på tiden.

Konkurrensen stenhård

Den enda treåriga, renodlade utbildningen för it-forensiker finns i Halmstad. Till de 50 platser som utbildningen erbjuder fanns det 600 sökande i år. Konkurrensen om it-forensikerna är stenhård då allt fler företag och myndigheter behöver kompetensen.

– Vi skulle vilja utbilda fler, men vi har brist på resurser. Det är svårt att få personal till den här typen av utbildning eftersom det finns ett sånt sug från arbetsmarknaden, många går till andra arbeten, säger Malin Bornhager, programansvarig på utbildningen för it-forensik och informationssäkerhet.

Varför finns det bara en enda kandidatutbildning för detta yrke? 

– Det kan jag inte svara på, det borde finnas fler utbildningar eftersom att det finns ett behov, jag tror det kommer att komma fler utbildningar i framtiden. Det krävs även mycket av dessa utbildningar, det går fort i branschen, utbildningen måste ständigt vara uppdaterad med det senaste, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer