Lasagne-förpackningar Foto: SVT

Bekräftat: Svenska kedjor har sålt hästlasagne

Uppdaterad
Publicerad

Den frysta lasagne som ICA, Coop och Axfood sålt – innehåller också hästkött. Det bekräftar deras branschorganisation i dag.

Svensk dagligvaruhandel säger till SVT Nyheter att flera svenska kedjor har sålt lasagne som innehöll hästkött istället för nötkött.

– Vi har starka indikationer på det, säger Thomas Svaton, vd på Svensk dagligvaruhandel.

Coop, Axfood och ICA drog tillbaka sin frysta lasagne i fredags när det stod klart att Findus lasagne innehöll stora mängder hästkött. De svenska kedjorna får sin lasagne från samma leverantör, Comigels jättefabrik i Frankrike. I dag bekräftades farhågorna.

– Det är förfärligt. Det är en kriminell handling som har begåtts här och 16 länder är indragna i en mycket smutsig härva, säger Thomas Svaton.

Ni har alltså sålt lasagne som innehåller hästkött och inte berättat det för kunderna. Hur ska kunderna våga lita på era produkter?

– Ja men man är ju i god tro. Det finns inget uppsåt bakom den här handlingen. Så snart vi förstod att en kriminell handling begåtts stängdes produkten av från försäljning. Så det går inte att agera snabbare än vad som har skett, anser Thomas Svaton.

Återkallas över hela Europa

Svenska, brittiska och franska butiker har de senaste dagarna återkallat miljontals frysta färdigrätter. På tisdagen började även holländska livsmedelskedjor dra tillbaka sin lasagne.

Nu lovar de svenska livsmedelshandlarna att kontrollen av företagen som gör deras färdiga maträtter ska bli bättre. Stickprov ska också göras på den mat som säljs i butikerna – så att inget okänt djur hamnar på tallriken.

Varför ska det behövas en sån här skandal först?

– Eftersom problemet inte funnits på kartan tidigare så har vi inte ägnat oss åt den här typen av kontroller, säger Thomas Svaton som ser väldigt allvarligt på det som hänt.

– Det här är ju en förtroendefråga för oss. Man kan inte kalla det annat än för en stor, stor skandal, säger han.

Även Livsmedelsverket ska börja med inspektioner där prover ska tas i butiker över hela landet.

Razzior i Storbritannien

Brittiska tjänstemän och poliser genomförde razzior mot två anläggningar på tisdagen. Razziorna är en del av utredningarna av den europeiska skandalen där hästkött har märkts som nötkött, uppgav livsmedelsmyndigheten FSA.

Myndigheten ställde in verksamheten på två platser – ett slakteri i Todmorden i norra England och en köttfabrik i Aberystwyth i västra Wales. Allt kött som hittades beslagtogs hos bägge företagen.

Frankrike bekräftar

Frankrike bekräftade på tisdagen att hästkött påträffats i frysta färdigrätter som angetts bara innehålla nötkött. Detaljhandelskedjan Picard med hundratals butiker runtom i Frankrike uppgav att provtagning hade bekräftat att hästkött förekom i två partier av frysta köttlasagnerätter. Enligt företaget plockades de bort ur hyllorna förra veckan när skandalen avslöjades.

Picard uppgav att produkterna hade tillverkats av Comigel, det franska företaget i centrum av köttskandalen som brer ut sig i Europa.

Eldorado Lasagne Bolognese 1 kilo

Willys Lasagne Bolognese 400 gram

Hemköp Lasagne Bolognese 400 gram

Coop Lasagne 400 gram

Ica basic, 400 gram

Findus lasagne 375 gram

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hästköttskandalen

Mer i ämnet