Foto: TT

Över 60 personer gripna i hästköttskandalen

Uppdaterad
Publicerad

66 personer har gripits misstänkta för inblandning i hästköttsskandalen som skakade Europa 2013, meddelar Europol. 65 personer greps i Spanien och en person, den huvudmisstänkte, greps i Belgien.

Skandalen briserade 2013 då irländska myndigheter upptäckte hästkött i hamburgare. Även Findus lasagne innehöll upp till hundra procent hästkött. Dafgård, som tillverkar Ikeas köttbullar, visade sig också innehålla hästkött.

LÄS MER: Hästkött kan ha förekommit länge

Hästköttsskandalen 2013

2016 identifierade spansk polis en grupp som slaktade hästar som var för gamla eller i för dåligt skick för att bli människoföda. Djuren kom från Portugal och norra Spanien och gruppen förfalskade deras identiteter genom att manipulera microchip och papper. Köttet skickades vidare till Belgien, en av EU:s största exportörer av hästkött.

LÄS MER: Flera svenska kedjor har sålt hästlasagne

Misstänks för djurplågeri

Den huvudmisstänkte, en nederländsk affärsman, lokaliserades till Alicante varifrån han styrde verksamheten, medan underhuggare skötte verksamheten i andra länder.

Utredarna kunde konstatera att den spanska delen av organisationen bara var en liten del av hela den europeiska strukturen som kontrollerades av den nederländske affärsmannen, som senare greps i Belgien. Samtidigt gjordes tillslag i Frankrike, Portugal, Italien, Rumänien, Schweiz och Storbritannien.

LÄS MER: Ikeas köttbullar stoppas efter hästköttslarm

Bankkonton, hus och lyxbilar har konfiskerats. De inblandade misstänks för bland annat djurplågeri, övergrepp i rättssak och pengatvätt.

Hästköttskandalen

I januari 2013 hittades häst-dna i hamburgare i Storbritannien och på Irland.

I februari samma år meddelade brittiska livsmedelsverket att Findus lasagne innehöll upp till hundra procent hästkött. Samma månad fick Dafgård, som tillverkar Ikeas köttbullar, svar på tester som visade att köttet innehöll häst.

I december 2013 kom uppgifter om att kött från hästar som använts vid framställning av vaccin kan ha hamnat i Sverige.

Efter att skandalen avslöjats minskade Findus, Ikea och Dafgård antalet köttleverantörer och ökade sina kontroller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästköttsskandalen 2013

Mer i ämnet