Foto: Scanpix

Ikeas köttbullar stoppas efter hästköttslarm

Uppdaterad
Publicerad

Ikea stoppar nu försäljningen av köttbullar på sina varuhus i 14 europeiska länder.

Beslutet togs efter att att veterinärinspektörer i Tjeckien hittat spår av häst i ett parti köttbullar som skulle ha sålts på Ikeas varuhus i den tjeckiska staden Brno.

– Vi har stoppat försäljningen av köttbullar från det specifika partiet på alla de marknader där de kan ha sålts, säger Ylva Magnusson presschef på Ikea, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Partiet, som består av enkilosförpackningar med köttbullar, har stoppats från försäljning i Slovakien, Tjeckien, Ungern, Frankrike, Storbritannien, Portugal, Italien, Nederländerna, Belgien, Spanien, Cypern, Grekland och Irland.

I Danmark har Ikea, precis som i Sverige, stoppat all försäljning av köttbullar på varuhusen.

Den svenska möbeljätten har även lagt ut ett meddelande om den stoppade försäljningen på sin hemsida.

Tillverkas av Dafgård

Maten som säljs på Ikeas varuhus levereras av restauranggrossisten Dafgårds. SVT har sökt företaget, men endast fått en skriftlig kommentar till häsktöttslarmet.

I meddelandet skriver Dafgård att det aktuella partiet har spärrats, att företaget kommer att fortsätta att utföra DNA-analyser och att man kommer att återkomma i ärendet under de närmaste dagarna.

Ser allvarligt på larm

I en kommentar till SVT tidigare under dagen sa Ikeas pressansvarige Sara Paulsson att företaget ser allvarligt på uppgifterna och därför stoppat försäljningen av de aktuella köttbullarna i Sverige.

Ikea har tidigare låtit genomföra egna köttkontroller, men då inte funnit spår av hästkött, enligt Sara Paulsson.

– Vi har gjort egna kontroller där vi inte hittat något hästkött, men nu tänker vi låta göra en ytterligare kontroll.

Felaktig varudeklaration

Enligt de tjeckiska myndigheterna skulle det parti köttbullar som fastnat i kontrollen enligt varudeklarationen på förpackningarna ha innehållit nöt- och griskött, men i själva verket även ha innehållit hästkött.

De tjeckiska myndigheterna har ännu inte fastslagit hur stor andelen hästkött är i köttbullarna.

– Häst-dna har påvisats, och nu måste det utredas hur många procent hästkött det handlar om. Vi vet att något som inte ska finnas där finns där, men hur mycket är fortfarande frågan, säger det tjeckiska Jordbruksverkets talesman Josef Duben till TT.

Sammanlagt 760 kg köttbullar stoppades av den tjeckiska veterinärmyndigheten, enligt nyhetsbyrån AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hästköttskandalen

Mer i ämnet