All personal på demensboendena i Ängelholm har fått genomgå utbildningen, i en stor satsning som kommunen gjort under parollen ”Älska äldreomsorgen”.
– Det är viktigt att även vaktmästare, kökspersonal och alla i kedjan får höra samma saker, för att göra vården så bra som möjligt. Martina Wellberg-Bengtsson och hennes kollega Annika Hyberg på Munkaljungbygården anser att demensutbildningen haft stor betydelse för att öka vårdtagarnas livskvalité.
Certifikat
På väggen hänger det certifikat som Silviahemmet delar ut till dem som genomgått och klarat utbildningen.
– Vi har kunnat dra ner på medicineringen för våra demenssjuka. Många har blivit piggare och mer självgående. Vi har fått mer tid att involvera dem i arbetet. Det har betytt mycket för dem att få hjälpa till med maten, hämta posten eller ha till uppgift att vattna blommorna, säger enhetschefen Martina Wellberg-Bengtsson.
Ökat intresse
Satsningen på utbildning av personalen har lett till att fler vill jobba inom äldreomsorgen i Ängelholms kommun.
Alla politiker i kommunen är överens om att detta är viktigt och har anslagit extra pengar. Även handledare och chefer ges en kompetenshöjning.
– Vi behöver lyfta medarbetarna och visa att detta är ett spännande område som utvecklas, säger Susann Pettersson, chef för äldreomsorgen i Ängelholms kommun.
Bra betyg
En enkätundersökning nyligen gav fint betyg. Särskilt nöjda var vårdtagare och anhöriga med bemötandet av personalen.
– Det har varit ett kunskapslyft. Vi har lärt oss att ett bra bemötande och beröring ger bättre resultat än medicinering. Stor respekt till drottningen för att hon har dragit igång detta, säger Martina Wellberg-Bengtsson på Munkaljungbygården.
Fakta: Certifiering av demensutbildning
Sedan 2008 utbildar Silviahemmet hela vårdenheter. Det gäller vård och omsorgsboenden, dagvård, hemtjänst och hela sjukhusavdelningar, som får ett certifikat på att de genomgått och klarat utbildningen i demenssjukdom enligt den modell som Silviahemmet framtagit.
Tyresö var först med att certifiera hela kommunen genom demensutbildningar.
Även i Polen och Tyskland har Silviahemmet utbildat så kallade instruktörer som i sin tur lär ut om demens i sina respektive länder, till exempel i Japan, Tyskland, Kina, Nederländerna och Storbritannien.
Man genomför även akademiska utbildningar för sjuksköterskor och läkare, och erbjuder basutbildningar för olika yrkeskategorier inom vården och av anhöriga.
160 000 personer i Sverige beräknas leva med demenssjukdom. Varje år insjuknar omkring 25 000 personer.
Källa: Silviahemmet