Det är känslosamt och svårt att leva med anhöriga med demens, säger drottning Silvia till SVT. Foto: SVT

Drottning Silvia : ”Svårt för anhöriga till dementa”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är svårt för anhöriga till demenssjuka. Det är tungt att bära, att vara glad utåt när man gråter inåt. Det säger drottning Silvia i en SVT-intervju i samband med sin 75-årsdag, som infaller på söndagen.

Här får du råd om hur du kan agera när du träffar personer med demenssjukdom.

Det var när drottningens mamma insjuknade i demens som hon bestämde sig för att starta utbildningar för vårdpersonal om sjukdomen. Hon grundade stiftelsen Silviahemmet 1996, och sedan dess har omkring 10 000 personer per år utbildats.

Nyligen tog drottning Silvia emot kommunalpolitiker för att berätta om de utbildningar som Silviastiftelsen bedriver. Foto: Silviahemmet/Yanan Li

– Det är känslosamt och svårt att leva med anhöriga med demens. Men det blir lättare att hantera när patienten eller den älskade mamman eller pappan inte är så medveten om situationen och undrar vad som händer, säger drottningen i SVT-intervjun.

Allt fler människor blir äldre och då ökar risken att få demens. Varje år insjuknar 25 000 personer. Var femte 85-åring beräknas vara ha en demenssjukdom.

Fakta: Stiftelsen Silviahemmets demensutbildningar

Stiftelsen Silviahemmet främjar forskning och utbildning och i samarbete med Sophiahemmet Högskola och Karolinska Institutet bedrivs utbildning av bistånds­handläggare, undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter och läkare inom demensvården. Silviahemmet certifierar även hela vårdenheter i demensvård.

Demensutbildningarna har väckt intresse utomlands. I Polen och Tyskland har vårdboenden certifierats. Man utbildar även så kallade instruktörer som efter avslutad examen utbildar i Silviahemmets vårdfilosofi i andra länder, som Japan, Kina, Nederländerna och Storbritannien.

Företaget Swedish Care International, SCI, säljer Silviahemmets utbildningar utomlands. SCI har även tagit fram gratisappar på 12 språk med råd om hur man som anhörig eller vårdpersonal kan agera i kontakten med demenssjuka.

Källa: Silviahemmet, SCI

Silviahemmets bästa råd till dig som träffar anhöriga med demens

  • Lyssna och försök att leva dig in i den sjukes värld
  • Samtala som ni brukar göra. Om personen lever ”i gamla tider”, prata om gamla tider
  • Glöm inte att det är en vuxen människa du talar med
  • Skratta inte åt den som är dement – men gärna med

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.