Drottning Silvia om sin mammas depression: ”Hon behandlades med elchocker”

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär samtidigt som drottning Silvia föddes i slutet av 1943 hamnade familjens två hemländer – Brasilien och Tyskland – i öppet krig med varandra. Silvias mor tog kriget särskilt hårt och hamnade i djupa depressioner efteråt.

– Det var väldigt allvarligt förstås och särskilt för min mor. Hon var ju brasilianska men gift med en tysk och bodde i Tyskland, säger drottning Silvia.

I SVT:s dokumentär ”Drottning Silvia 75 år” berättar drottning Silvia om hur hennes mamma blev djupt deprimerad efter andra världskriget.

Till slut fick hon behandlas med elchocker.

– Hon mådde bra efteråt. Men i dag säger många att det var det som gav henne demens senare, säger drottning Silvia.

Inget samförstånd

Enligt Caroline Graff, professor i genetisk demensforskning på Karolinska institutet, finns det däremot inget allmänt samförstånd kring att behandling med elchocker skulle vara utlösande för demenssjukdomar.

– Däremot kan depression i sig inte sällan vara ett första tecken på en begynnande demenssjukdom, säger hon.

Hör drottning Silvia berätta om hur mammans depression påverkade familjen i klippet ovanför.

Dokumentären Drottning Silvia 75 år sänds måndag den 17 december klockan 20 på SVT1 och SVT play. Se hela dokumentären i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.