UG:s reporter Lena Ten Hoopen berättar om ett sorts socialt experiment de gjorde för att se om det finns skillnader i hur människor blir bemötta i Sverige. Foto: SVT

Bemöttes olika vid vägkanten

Uppdaterad
Publicerad

Afrofobi är ett av de vanligaste hatbrotten som anmäls i Sverige. Ändå verkar få svenskar överhuvudtaget känna till begreppet.

Kvällens avsnitt av Uppdrag granskning handlar om afrofobi i samhället. I programmet görs bland annat ett sorts socialt experiment för att se om det finns skillnader i hur människor blir bemötta i Sverige, beroende på hudfärg.

– Vi hyrde en ny fin bil och lät två personer med olika hudfärg stå vid vägkanten med motorstopp. Även om det här inte är ett vetenskapligt bevisat experiment var det slående hur olika bilar stannade för att hjälpa till, säger Lena Ten Hoopen, som gjort UG-programmet.

Se klippet med UG-reporter Lena Ten Hoopen och journalist Bilan Osman. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.