Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Beredskapsexperten: Det har jag lärt mig av invasionen

Uppdaterad
Publicerad

Patrick Sellman har haft en beredskap för krig eller kris i över 30 år. Men Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina fick honom att ompröva ett och annat han trodde sig veta.

– Jag fick ändra fokus och inse hur viktigt det är att evakuera, säger han.

Patrick Sellman, småbrukare och folkbildare som driver en populär podd om krisberedskap, är förberedd för att kunna klara sig en vinter hemma på egen hand.

Men om ett krig kommer likt det som kom till Ukraina kan han behöva lämna förråden bakom sig.

Kriget i Ukraina

– Tanken är att man ska kunna vara kvar här. Men är det så att det kommer strider måste man lämna. Har man då kommit överens om att man kan åka till ställen där det är förberett för att man kommer, då underlättar det oerhört mycket, säger han.

– Det har blivit väldigt tydligt när det kommer strider. Är det så att du inte har uppgifter att sköta – flytta på dig. Man ska inte vara där det är strider.

”Dra ditt strå till stacken”

Enligt Patrick Sellman är krisberedskap inte att kunna isolera sig från andra människor – tvärtom.

– Det handlar inte om att sätta sig i källaren med ett stormkök, en pannlampa och en vevradio. Det handlar om att kunna fortsätta fungera och lösa sina uppgifter så att vi kan upprätthålla det samhälle som vi alla är beroende av, säger han.

Det mest grundläggande är att kunna tillgodose sig själv och sin familj de mest basala behoven: Vatten mat och värme, men också om att kunna få information samt kommunicera med andra, enligt Patrick Sellman.

– Någon måste ta hand om läkarens barn till exempel, någon måste se till att allt fungerar där man ska ta hand om barnen, avlopp, vatten och el. Det är jätteviktigt att vi hjälps åt och drar vårt strå till stacken.

Hör Patrick Sellman om tre saker som man inte kan räkna med fungerar vid en kris eller krig i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet