Berguvar kan sprängas i luften – så ska de flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges berguvar blir allt färre, men de hotas inte bara av miljögifter. I ett grustag i Uppland pågår ett projekt för att rädda de sällsynta fåglarna från att krossas under maskiner eller sprängas. Och det är bergsprängare och maskinförare som nu får lära sig att flytta berguvsungarna.

Två stora dunbollar med enorma brandgula ögon tittar fram under en klippa i stenbrottet. De ser ut som bergatroll. Runt dem dånar stenkrossar och grävskopor.

Berguvar har en viss förkärlek att bygga bon i den här sortens miljö. Honan har lätt att flyga in och mata ungarna och dånet från den ständiga verksamheten i grustaget i Uppland tycks inte störa.

– Vi försöker anpassa arbetet här för att skydda fåglarna, säger Andreas Wikström, råvaruansvarig i bergtäkten, men nu ska vi lära oss att flytta på ungarna också.

Klor tjocka som fingrar

För snart kommer de trolliknande ungarna ta sig ur boet. Då är risken stor att de hamnar i vägen för arbetet i bergtäkten.

Ornitologen Alar Broberg har kallats hit för att ringmärka ungarna och samtidigt lära sprängarbetarna hur man flyttar på dessa duniga fåglar med klor tjocka som fingrar.

– Man måste lyfta dem genom att hålla om vingarna, och se till att ha koll på benen, säger Alar Broberg när han lyfter över en av ungarna till Andreas Wikström.

Berguven, med sina karaktäristiska tofsar på huvudet, är Europas största uggla. Men stammen minskar stadigt, troligen på grund av miljögifter. En vuxen berguv har ett vingspann på över 1,5 meter och kan fånga byten stora som små hundar eller katter.

Mamman kan anfalla

Men den berguvsunge som ligger på rygg i knäet på Alar Broberg för att bli ringmärkt ser mest ut som ett gosedjur med sina stora brandgula ögon och långa ögonfransar.

– Men se upp om mamman kommer flygande, säger Alar. Honan kan sätta klorna i huvudet på dig och orsaka rejäla skador.

Alar Broberg tar med sig fjädrar från boet som ska användas för forskning. (se artikel Skansenuvarna -Få överlever i det vilda)

– Ha ett bra liv nu, säger han när han lägger tillbaka ungen i boet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.