Foto: Larsgunnar Nilsson

Babyboom bland Västerviks berguvar – 30 ungar i årets kull

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett gott år för berguven, världens största uggla, i Västerviks kommun. Förra året hittades bara en unge, men årets inventering visar det bästa resultatet på många år.

Larsgunnar Nilsson och Kent Gullqvist är ansvariga för bergsuvsinventeringen i Västerviks kommun och de är mycket nöjda med årets resultat, 

– Totalt har vi hittat 30 ungar och vi har ringmärkt 27. Alla ungar har varit välmående, säger Kent Gullqivist.

Larsgunnar Nilsson tillägger.

– Det är verkligen en succé, jämfört med förra året.

Berguven kan ha halverats på 10 år

Berguven är hotad och rödlistad som sårbar. Vid en inventering 2008 – 2009 kom man fram till att det fanns omkring 470 par i landet. Nu tros beståndet vara nära halverat och under 2019 och 2020 kommer därför BirdLife Sverige göra en riksomfattande inventering av berguven.

Enligt Larsgunnar Nilsson beror berguvens minskning främst på oss människor. Några orsaker är till exempel kraftledningar, störande bebyggelse och skogsavverkning. Andra orsaker är att födotillgången minskat när vi bekämpar råttor på soptippar och i ladugårdar. Men även fritidsaktiviteter som bergsklättring och sportfiske kan skrämma iväg berguvarna från sina boplatser. 

En av berguvsungarna som har ringmärkts i år av Larsgunnar Nilsson och Kent Gullqvist. Foto: Larsgunnar Nilsson och SVT

Vill stoppa äggtjuvar

Berguvens boplatser är hemliga, eftersom det fortfarande förekommer olaglig insamling av både ägg och ungar, så informationen de samlar in delas endast med ansvariga vid länsstyrelsen.  

– Det är egentligen bara Kent och jag som kan samtliga boplatser här i området, säger Larsgunnar Nilsson. 

Det är svårt att säga varför det varit ett så bra år för berguven i Västerviks kommun, men det finns flera faktorer som spelar in. 

– Vädret har varit bra, det har funnits gott om föda och föräldrarna är i fin form, men det kan variera stort mellan åren, så nästa år blir det säkert inte lika bra, säger Kent Gullqvist.

Kent Gullqvist och Larsgunnar Nilsson ringmärker en berguv.

Berguven är ca 59 – 73 cm lång och dess vingbredd mellan 138 – 170 cm. Det är den största och den tyngsta av Europas ugglor. Den är brunspräckling och utmärkande för den är tydliga örontofsar och orangegul iris. 

Äter:

Råttor, sorkar, igelkottar, harar och fåglar. Gärna kråkor som fångas på nattkvisten.

Läte:
Ett djupt tvåstavigt ”oo-hoo”.

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.