Inte helt riskfritt att ringmärka – berguvshonan kan anfalla

Publicerad

Under våren och sommaren har 27 berguvsungar ringmärkts i Västerviks kommun, men det är inte ett helt riskfritt arbete för berguvshonan sitter och spanar och kan gå till attack.

Larsgunnar Nilsson och Kent Gullqvist är ansvarig för berguvsinventeringen i Västerviks kommun och i år har det varit ett väldigt gott år för berguven. De har hittat 14 lyckade häckningar med totalt 30 ungar,  27 av dem har de lyckats att ringmärka. Det är det bästa resultatet på många år och förra året hittade de till exempel bara en unge. 

Riskfyllt arbete att ringmärka

Boplatserna på bergsklipporna är ofta svåra att hitta eftersom de ligger otillgängligt och det kan vara riskfyllt att ta sig dit. I ett fall i år fick det ta hjälp av bergsklättrare för att kunna komma ner och ringmärka berguvsungarna. 

I klippet berättar också Larsgunnar Nilsson att det finns en annan risk med ringmärkningen. Berguvshonan sitter ofta och spanar på dem och det har hänt att hon gått till attack. 

– Det är världens största uggla. Den högsta vikten man har mätt är en hona på 4,6 kg, så det är en riktigt rejäl klump som man får i nacken, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer