Avslutar sitt uppdrag med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Besked från arbetsmarknadsministern arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i dag.

– Angeles Bermudez-Svankvist avslutar sitt uppdrag som chef med omedelbar verkan, sade Hillevi Engström (M) på presskonferensen.

Tillförordnad generaldirektör blir Clas Olsson, som fram tills nu varit biträdande generaldirektör.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har tidigare avböjt att kommentera turbulensen kring Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist men i dag kom beskedet att hon får avgå.

Engström ville inte gå in på vilka omständigheter som gjort att Bermudez-Svankvist tvingas lämna sin post.

– Vi har gjort en sammantagen bedömning av läget och den situation som råder är ohållbar, svarade hon.

Men poängterade att det inte rör sig om den senaste tidens avslöjanden.

– Jag vill understryka att det inte handlar om mobilräkningar, säger Hillevi Engström, som menar att beslutet bygger på en ”samlad bedömning”.

– Vi för löpande diskussioner och samtal med styrelsen. Jag har blivit informerad, svarar hon på frågan om hon i förhand visste om styrelsens besked.

”Jag är stolt”

Angeles Bermudez-Svankvist kommenterar beskedet skriftligen:

”Det har varit fantastiska år att leda Arbetsförmedlingen. Myndigheten har genomgått stora förändringar under mina drygt fem år. Jag har med stolthet burit mitt uppdrag och fullföljt uppdragsgivarens utbudsstimulerande reformpolitik”, säger hon bland annat i en skriftlig kommentar.

”Jag är stolt över det arbete som har genomförts. De största utmaningarna har varit att implementera de nya reformerna, samt att bygga en myndighet. Finansiell oro, ökad arbetslöshet, generationsväxling har präglat min tid som generaldirektör, säger hon också och betonar att hennes fokus har varit att ”rusta individer med svag ställning” och ”kämpa mot främlingsfientlighet och diskriminering”.

Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST, skriver i en kommentar att ”Det var ett både väntat och nödvändigt besked från regeringen. Nu är det viktigt att en ny generaldirektör återställer förtroendet för Arbetsförmedlingen hos allmänheten och de anställda”.

Är kvar på regeringskansliet

Bermudez-Svankvist kommer att vara kvar på regeringskansliet fram till hennes anställning löper ut om ett år.

Vad hennes arbetsuppgifter kommer att vara under denna tid ville Engström inte svara på.

– Vi kommer att ta tillvara hennes kompetenser, mer kan jag inte säga just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

AF-chefen tvingas avgå

Mer i ämnet