Foto: TT

Bert Karlsson: ”SR har krävt att jag censurerar sommarpratet”

Uppdaterad
Publicerad

I dag är Bert Karlsson värd i Sommar i P1. Men i programmet har han tvingats avstå från att tala om vissa ämnen. – Jag har censurerat mig själv, på önskemål från radion naturligtvis. De tål väl kanske inte allting, säger han i SVT Gomorron.

– Men man gjorde klart för mig att det inte ska vara något debattprogram. Men det är en form av debatt när man är med i sådana här sammanhang, det går inte att komma ifrån, säger Bert Karlsson och menar det finns ”något ovanför som styr” –  en ”censurskugga”. 

– Jag hade velat säga en hel del  till, det var vissa saker som var viktiga för mig att ta fram. Men jag insåg att det inte var så populärt.

”Problem att ej få tala fritt”

Men en hel del är ändå kvar menar han och namnger en del personer som förekommer i hans sommarprat. Bland annat en person han menar skatteplanerat, vilket gör honom förbannad. 

Men nu är ju inte han här så att han kan försvara sig, och han har helt säkert en annan åsikt om detta?

– Nej, men det är ju åter igen! Precis så säger man till mig: ”han kan inte vara på plats”. Då kan man ju inte ta fram det, det är ett problem.  

Men du blir ju själv väldigt upprörd när folk hoppar på dig i media? 

– Joho, herregud, då skulle jag vara förbannad varje dag. 

Människor måste kunna bemöta

P1 i Sommars redaktör Johar Bendjellouls håller inte med Bert Karlsson om att Sveriges Radio censurerar sommarpratarna, men menar att formen på programmet medför vissa premisser. 

– Sommar är ju ett program där formatet är att man oemotsagd får tala i en och en halv timme, vilket gör att andra saker gäller när det kommer till namnutpekande till exempel, säger han och menar att det är en helt annan sak om människor förekommer i direktsändning och direkt kan bemöta kritik som riktas mot dem. 

Samma regler som annars

Johar Bendjelloul menar att det är en vanlig missuppfattning att Sommar i P1 skulle vara en persons ograverade tal rakt ut till nationen. Tvärtom handlar det om ett vanligt förinspelat radioprogram. Bakom finns en redaktion och samma regler som gäller för andra radioprogram gäller också Sommar i P1.  

Men vad är det man inte får säga?  

– Det finns inga klara regler. Man resonerar, pratar, och vi upplevde att vi hade en bra dialog med Bert Karlsson. 

Bert Karlssons sommarprat sänds idag onsdag den 27 juli klockan 13:00 i P1. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.