Putin enligt Oliver Stone Foto: SVT

Analys: Putin-intervjun är bitvis plågsamt pinsam

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Fyra timmar TV om och med Rysslands president Vladimir Putin; kan det vara något? Ja, faktiskt!

Bert Sundström

Korrespondent Ryssland

De fyra en timme långa intervjuprogram som den amerikanske regissören Oliver Stone har gjort efter att mellan 2015 och 2017 ha spelat in omkring tjugo timmar av samtal med Putin är, tycker jag, verkligen sevärda. Främst därför att vi tittare får en möjlighet att komma president Putin närmare än någonsin tidigare.

Ett idolporträtt

Ändå är programmen genomgående bitvis plågsamt pinsamma. För Oliver Stone gör mestadels inte några riktiga intervjuer. Programserien är ett idolporträtt. Stones syfte i de vänskapliga samtalen är att vägleda Putin för att skapa bilden av ett godhjärtat Ryssland styrt av en vis och fredsälskande president.

Det är till och med så att Putin ibland invänder när Stone blir alltför inställsam. Och när Putin får lägga ut texten om det den ryska propagandaapparaten kallar ”statskuppen i Ukraina”, och Stone uppenbarligen håller med, undrar jag såklart hur Stone kan sjunka så lågt.

LÄS MER: SVT sänder kritiserad Putin-dokumentär

Putin får tala till punkt

Men ändå; att få lyssna på vad Putin själv säger om hur han ser på Sovjetunionens fall, krigen i Tjetjenien, överfallet på Ukraina, stödet till Syriens diktator och relationerna till EU och USA är givande. Putin får tala till punkt. Och han får hela tiden medhåll, inga näsvisa invändningar från en reporter som tycker att presidenten borde hålla sig till sanningen...

Det som Stone själv hävdar är grundtanken med programmen håller: Ska vi förstå varför Putin och hans underställda agerar och argumenterar som de gör måste vi veta mer om deras syn på sig själva och deras omvärld. Nästan allt Putin säger i programmen är väl avvägt, om än ofta provocerande och lögnaktigt. Det han berättar om sig själv, sin uppväxt och sin familj känns uppriktigt och ärligt. Och han visar några gånger att han kan vara kvick och riktigt rolig. (Men, jo, han slirar i diket rätt ordentligt ett par gånger – kvinnors menstruation och homosexualitet...)

Upplysande men plågsamt

Just när Putin tillträtt – för 17 år sedan – var jag SVT:s korrespondent i Ryssland. Jag ansåg (och anser idag) att han just då var bra för Ryssland. Bara ett par år senare stod det klart att han knappast skulle bli så bra för Ryssland och helt säkert inte bra för omvärlden. Men nu, och så länge han själv vill, är det han som styr Ryssland. Att lyssna på vad han säger är upplysande, om än plågsamt.

SE INTERVJUN I SVT PLAY: Putin enligt Oliver Stone

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.