Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) har utsätts till vice ordförande för FN-organet UN Women. Foto: TT arkiv

Åsa Regnér (S) lämnar regeringen – får toppjobb i FN

Publicerad

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) lämnar regeringen för ett toppjobb i FN i New York.

Det var regeringen som i höstas nominerade Regnér till jobbet som vice chef för UN Women, FN:s organ för jämställdhet mellan könen. Nu avgår hon från ministerposten och flyttar inom kort till New York.

– Det är en stor utmaning och samtidigt väldigt roligt att jobba med flickors och kvinnors rättigheter i en tid då det finns ett stort motstånd i världen mot jämställdhet, säger Åsa Regnér (S) till SVT.

Mister minister

I och med dagens anställningsbesked från FN:s generalsekreterare António Guterres står det alltså klart att regeringen blir av med ett av sina statsråd, detta under ett valår. Frågan många nu ställer sig är om en ny jämställdhetsminister kommer att utses eller om någon av ministerkollegerna får ta över Regnérs uppgifter, som även inbegriper barn- och äldrefrågor.

För Åsa Regnér är den nya arbetsgivaren välbekant. Redan 2014, då Stefan Löfven utsåg henne till jämställdhetsminister, jobbade hon för UN Women. Då som landchef i Bolivia.

Sverige betalar

Enligt utrikesminister Margot Wallström finanseras UN Women till stor del av svenska medel och hon menar att det därmed också är viktigt med inflytande över organisationens verksamhet.

Åsa Regnér själv är nöjd med det nya jobbet, både för egen del och regeringens.

– Jag anser att utnämning visar att FN värdesätter svenskt FN-engagemang och vår feministiska utrikespolitik. Jag ser det också som ett kvitto på att regeringen har hög trovärdighet i sitt arbete för jämställdhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer