Foto: TT

Besked dröjer om pilbågsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har beslutat om ytterligare utredning av det kontroversiella förslaget att tillåta jakt med pilbåge. Innan myndigheten fattar beslut vill man bland annat undersöka riskerna för skadeskjutning jämfört med konventionella jaktvapen.

Naturvårdsverket föreslog i somras att det ska bli tillåtet att jaga med pilbåge i Sverige. Men förslaget har kritiseras av flera remissinstanser och därför väljer nu myndigheten att undersöka frågan ytterligare.

– Det är positivt med starkt engagemang i frågan. Men eftersom det varit sådan bredd på de synpunkter som kommit in vill vi nu titta lite djupare på den här frågan, säger Hanna Dittrich Söderman, projektledare vid Naturvårdsverket.

Hård kritik

Kritiken har varit hård ifrån bland annat Svenska Djurskyddsföreningen och Naturskyddsföreningen. 

I Naturskyddföreningens remissvar går det exempelvis att läsa “Bågskyttejakt innebär stor risk för skadeskjutningar” och att “jakt med pilbåge inte är förenligt att med kraven i 27 § jaktlagen om att viltet inte ska utsättas för onödigt lidande.”

Något som Svenska Djurskyddsföreningen håller med om.

– Vi är inte generellt negativa till jakt men om den bedrivs ska den bedrivas på det mest skonsamma sättet, och flera studier pekar på att jakt med pilbåge inte lever upp till det, säger Johan Beck-Friis, generalsekreterare Svenska Djurskyddsföreningen.

Flera positiva

Svenska Jägareförbundet och Svenska Bågjägareförbundet håller inte med utan tycker att pilbågsjakt ska få grönst ljus, och vill även att fler viltarter ska tillåtas skjutas.

“Även större hjortvilt bör tillåtas och just nu när andra Nordiska länder utökar pilbågens användningsområde, eftersom de kommit fram till att det är lämpligt, så ska ju inte Sverige avvakta ytterligare”, skrev Svenska Jägareförbundet i sitt remissvar.

Jordbruksverket och SLU anser i sin tur att det saknas tillräckligt med kunskap och underlag för att de ska kunna ta ställning i frågan.

Borde ni haft mer fakta på bordet innan ni lade fram det här förslaget?

-  Vi tyckte inte det då, men under remisstiden har det kommit fram information om ytterligare underlag och låt oss nu titta på det så vi får ett väl genomlyst förslag den dagen vi väl är där, säger Hanna Dittrich Söderman vid Naturvårdsverket.

Oklart när beslut kommer

I det fortsatta arbetet kommer Naturvårdsverket att titta på fler aspekter än tidigare, med utgångspunkt i de synpunkter som har kommit in. Bland annat kommer myndigheten att sammanställa forskning på området, utreda eventuella skillnader mellan effekten av en jaktpil jämfört med en kula ytterligare och, om möjligt, jämföra risken för skadeskjutning vid jakt med pilbåge med risken för skadskjutning vid jakt med konventionella jaktvapen.

När beslut i frågan kan tänkas komma kan inte Hanna Dittrich Söderman svara på i dagsläget.

Förslag om pilbågsjakt

Enligt strategin för svensk viltförvaltning tittar Naturvårdsverket på möjligheter att jaga på nya sätt.

Under våren 2018 påbörjade Naturvårdsverket en översyn av föreskrifter om jaktmedel. I förslaget till nya föreskrifter fanns ett förslag om att tillåta jakt med pilbåge i Sverige, en jaktform som är tillåten i bland annat Danmark, USA och på Åland.

Enligt förslaget ska rådjur, räv, bäver, grävling, mårdhund, tvättbjörn, bisamråtta och hare få jagas med pilbåge av personer som har vanlig jägarexamen och en internationell bågjägarexamen.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.