Besked krävs om lågenergilampor

Uppdaterad
Publicerad

Avfallsbranschen och kommunerna ska inom tre månader ge konsumenter klara besked om var de ska slänga sina lågenergilampor. Det blev klart efter ett möte mellan miljöminister Lena Ek (C) och landets återvinningsansvariga.

Runt 200.000 kvicksilverhaltiga lågenergilampor slängs varje år i glas-igloor. Ett okänt antal hamnar direkt i soporna. Det anser Lena Ek är oacceptabelt, och på onsdagen mötte hon avfallsbranschen och berörda myndigheter för att diskutera situationen.

De ansvariga får nu ett kvartal på sig att nå ut till alla hushåll med information om var de ska slänga sina lågenergilampor. Enligt reglerna ska de dumpas i särskilda stationer för miljöfarligt avfall.

Vid ett nytt möte i mars måste branschen också komma med ett konkret förslag om fler möjligheter att bli av med lågenergilamporna.

-Det ska vara enkelt att vara miljövänlig samtidigt som farligt avfall måste hamna rätt och tas hand om på ett ansvarsfullt sätt. Jag hoppas att vi kommit en bra bit mot en lösning när vi träffas igen i mars, säger Lena Ek.

Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige, är tveksam till att lågenergilampor lämnas på platser utan uppsikt och kontroll. En möjlighet är att lämna in lamporna i affärer där de är inköpta.

-Det kan fungera. Man provar särskilda insamlingsskåp i ett antal butiker i Sverige, till exempel ”Samlaren” i Göteborg, säger han.

P O Lindström/TT

Fakta: Lågenergilampor och kvicksilver

  • Alla lågenergilampor innehåller en liten mängd kvicksilver, den senaste generationen cirka 3 milligram. De är undantagna det kvicksilverförbud som regeringen införde den 1 juni 2009.
  • Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna. Det bryts inte ned i naturen och hotar både människors och djurs hälsa.
  • Tungmetallen är skadlig även i mycket låga halter och drabbar framför allt det centrala nervsystemet.
  • Studier på barn har visat att exponering för metylkvicksilver under fosterstadiet kan skada språkutveckling, minnesförmåga och psykomotorisk utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.