Hör Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell förklara hur myndighetens sökarbetet ser ut för att upptäcka den nya virusvarianten. Foto: SVT.

Besked nästa vecka från Folkhälsomyndigheten om det nya viruset

Uppdaterad
Publicerad

Sökarbetet efter den nya virusvarianten intensifieras på flera fronter meddelade Folkhälsomyndigheten under tisdagen. Särskilt fokus kommer läggas på de som kommit in i landet från Storbritannien. En första prognos om läget kan väntas nästa vecka.

Under gårdagen kom regeringen med besked att Sverige inför inreseförbud från både Danmark och Storbritannien som drabbats av det muterade coronaviruset. Men svenska medborgare har en ovillkorlig rätt att resa till Sverigeoch kommer inte att beröras av reseförbudet.

GeneraldirektörJohan Carlson meddelade då att de som kommit hem från Storbritannien både ombeds testa sig vid dag 1och vid dag 5 för att den nya varianten ska kunna fångas upp.

Coronapandemin

Under tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten förklarade avdelningschef Karin Tegmark Wisell, hur myndighetens sökarbetet på fler fronter ser ut för att upptäcka viruset.

Stickprov skickas

– Vi har endast sedan pandemin börjat bett regionerna skickastickprov till Folkhälsomyndigheten. Det är lite olika hur många man skickar men viuppmuntrar 10 prov per vecka. Nu med den mer smittsamma variantenintensifieras övervakningen och vi samlar in ytterligare prov frånförra veckan för att se hur förekomsten ser ut.

Detta är en av flera åtgärder som tagits för att hitta viruset. Det läggs extra fokus på de som vistats i Storbritannien.

– Vi görsökningar i vår databas efter anmälningar av fall för och för att fiska framvilka som rest dit. Även framgent så tittas de extra noga på de som uppger att dekommer från Storbritannien.

Besked nästa vecka

För att kolla om smittan finnsi landet behöver man göra en sekvensering och kolla på arvsmassa.Det är även möjligt att genom en annan metod få indikation på om virusvarianten finns i Sverige. Samma metod som används i Storbritannien.

-  Man tittar på vissa diagnostiska systemsom ger utslag på och larmar om en viss del avarvsmassan inte kan noteras i diagnostiken. Där har vi hittillsinte sett att det finns några tecken på att de som har den härtypen av diagnosistiska system att de går upp då andelen som skullesignalera möjliga tillhörande den extra smittsamma varianten.

Utöver det lämnades besked om att sekvenseringen är igång.

– Det är litelogistikhantering. Vi förväntar oss ha ett resultat inom en nästavecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet